Obszar D - zamknięte przedszkola przez Covid. - Aktywny Samorząd

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 12 lis 2020, 11:56

Hej, zwracam się do Was z zapytaniem jak naliczacie dofinansowanie z Obszaru D mając na uwadze, że od marca do maja przedszkola oraz żłobki były zamknięte? Czy pomijacie te miesiące i nie wypłacacie za nie mimo, iż rodzic przedstawił faktury z których wynika, że opłacił te miesiące? Zasady mówią, że my zwracamy za POBYT dziecka w przedszkolu... A skoro placówki były zamknięte, to dziecko nie miało możliwości do niej uczęszczać :?: :?: :?:
MartuchaEm
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 03 wrz 2020, 14:31
Zajmuję się: AS

Napisano: 12 lis 2020, 12:59

ale w niektórych przedszkolach, opłaca się w danym miesiącu, poprzedni miesiąc, więc jeśli rodzice ponosili jakieś opłaty, to ja bym to uznał
Tomasz1981
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 30 paź 2015, 14:05
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA

Napisano: 12 lis 2020, 13:59

Mam jedną fakturę, gdzie od stycznia 2020 do sierpnia 2020 rodzic opłacał przedszkole. Przecież przez trzy miesiące dzieci siedziały w domach. A co, jeśli placówki dokonywały zwrotu za te miesiące, w których były zamknięte odgórnie? Albo te opłaty będą ,,przeniesione'' na kolejne miesiące roku 2021? Niektóre powiaty nie wypłacają za marzec, kwiecień i maj... Pisałam zapytanie do P. Poręby ale jest cisza od tygodnia więc pomyślałam zapytać tu na forum.
MartuchaEm
Awatar użytkownika
Stażysta

Napisano: 12 lis 2020, 14:33

jeśli jedna faktura, to niech rodzice dołączą potwierdzenie opłat za każdy miesiąc z przedszkola
Tomasz1981
Awatar użytkownika
Inspektor

Napisano: 12 lis 2020, 14:53

Wysłałam pismo do wnioskodawcy także niebawem dostarczy. Ale za to innym wniosku mam zaświadczenie z przedszkola obejmujące w/w miesiące. Rodzic opłacił i udokumentował mi to fakturami i zaświadczeniem z przedszkola.
MartuchaEm
Awatar użytkownika
Stażysta

Napisano: 12 lis 2020, 15:04

Ostatnio w pytaniach i odpowiedziach z PFRON, które ktoś wrzucił tutaj na forum było o tym.. tam napisali, że w przypadku m-cy w których żłobek/przedszkole były zamknięte z powodu koronawirusa, dofinansowanie przysługuje, w zakresie kosztów opieki rzeczywiście poniesionych. Jeśli wnioskodawca ponosił w okresie zamknięcia koszty opieki stałej i za każdy miesiąc pobytu dziecka w przedszkolu/żłobku koszty w określonej wysokości np. połowy opłaty, która przysługiwałaby za dany miesiąc gdyby placówka była otwarta, to mogą być one obecnie także dofinansowane w ramach programu.
Moniuszko
Referent
Od: 09 lip 2017, 15:26
Zajmuję się: AS, DPS, ŚDS

Napisano: 12 lis 2020, 15:29

MartuchaEm pisze:
12 lis 2020, 14:53
Wysłałam pismo do wnioskodawcy także niebawem dostarczy. Ale za to innym wniosku mam zaświadczenie z przedszkola obejmujące w/w miesiące. Rodzic opłacił i udokumentował mi to fakturami i zaświadczeniem z przedszkola.
jak mieli koszta to trzeba im zrefundować, tak jak napisał Moniuszko :)
Tomasz1981
Awatar użytkownika
Inspektor

Napisano: 12 lis 2020, 15:38

Niby tak ale Program mówi: ,,Obszar D- koszty opieki nad osobą zależną (opłata za pobyt dziecka w żłobku lub przedszkolu albo inny koszt zapewnienia opieki nad dzieckiem).''
Zatem jeśli dziecko było w domu, pod opieką rodzica to czy to jest ten ,,inny koszt''?
MartuchaEm
Awatar użytkownika
Stażysta

Napisano: 13 lis 2020, 14:39

Moniuszko pisze:
12 lis 2020, 15:04
Ostatnio w pytaniach i odpowiedziach z PFRON, które ktoś wrzucił tutaj na forum było o tym.. tam napisali, że w przypadku m-cy w których żłobek/przedszkole były zamknięte z powodu koronawirusa, dofinansowanie przysługuje, w zakresie kosztów opieki rzeczywiście poniesionych. Jeśli wnioskodawca ponosił w okresie zamknięcia koszty opieki stałej i za każdy miesiąc pobytu dziecka w przedszkolu/żłobku koszty w określonej wysokości np. połowy opłaty, która przysługiwałaby za dany miesiąc gdyby placówka była otwarta, to mogą być one obecnie także dofinansowane w ramach programu.
Potwierdzam - mamy wypłacać.
PCPR-DLN1
Stażysta
Od: 30 kwie 2020, 9:35
Zajmuję się: Dofinansowania PFRON.

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x