Zadanie A3 - prawo jazdy - Aktywny Samorząd

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 26 paź 2020, 9:59

Czy też tak interpretujecie w tym roku zapis, że osoba ubiegająca się o dofinansowanie do uzyskania prawa jazdy A3- z dysfunkcja słuchu, jeżeli nie potrzebuje usług tłumacza migowego to nie jest adresatem programu? Jak to zweryfikować? Mój wnioskodawca nie wnioskuje o dofinansowanie do usług tłumacza migowego, nie pytałam się go czy potrzebuje takich usług, więc nie wiem, czy powinien mieć jakiś dokument potwierdzający korzystanie z usług tłumacza migowego w czasie kursu i egzaminu? Poradźcie!!!
Majka1011
Stażysta
Od: 27 kwie 2017, 8:29
Zajmuję się: PFRON

Napisano: 26 paź 2020, 10:42

Temat już częściowo przerabiany w innym wątku.
Polecam zapoznanie się z FAQ ze strony https://portal-sow.pfron.org.pl/opencms ... e-pytania/ Tam znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania :)
Milosz90
Referent
Od: 06 mar 2020, 9:00
Zajmuję się: Dział rehabilitacji społecznej osób niepełnosprawnych - sprzęt rehabilitacyjny, przedmioty ortopedyczne i środki pomocnicze, Aktywny Samorząd

Napisano: 26 paź 2020, 11:42

Adresatami są te osoby, które wymagają pomocy tłumacza. U mnie wnioskodawcy składali oświadczenie, że potrzebują tłumacza, a później tłumacz wystawiał rachunek.
PCPR-Trz
Awatar użytkownika
Referent
Od: 30 wrz 2016, 8:43
Zajmuję się:

Napisano: 26 paź 2020, 12:21

Tak właśnie myślałam, chciałam się utwierdzić. Problem jest taki, że dopiero teraz to doczytałam, a mam już wniosek formalnie rozpatrzony pozytywnie. Dofinansowania jeszcze nie przyznałam bo nie mam już środków. Poradźcie mi, czy dobrze kombinuję dalsze postępowanie:
- piszę do Wnioskodawcy, iż po dokonaniu ponownej weryfikacji formalnej wniosku brak jest oświadczenia o korzystaniu z usług tłumacza migowego
- zobowiązuję Wnioskodawcę do napisania oświadczenia, czy korzystał z tłumacza w czasie kursu, jeżeli tak to należy przedłożyć dokument potwierdzający ten fakt z szkoły jazdy, czy była to usługa płatna czy bezpłatna
- jeżeli nie to negatywna decyzja - powołując się na zapisy programowe
Czy widzicie inne rozwiązanie?
Majka1011
Stażysta
Od: 27 kwie 2017, 8:29
Zajmuję się: PFRON

Napisano: 27 paź 2020, 16:25

Myślę, że jest ok.
Podpowiem tylko, że tłumacz nie musiał być załatwiany przez ośrodek szkolenia i jego pomoc nie ogranicza się do bycia podczas jazd (tam to może nawet przeszkadzać), ale także przy załatwianiu wszelkich formalności związanych z kursem, egzaminem itp.
PCPR-Trz
Awatar użytkownika
Referent
Od: 30 wrz 2016, 8:43
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x