Witam,
Mam 27 lat i byłem w pieczy zastępczej. Rok temu odbierałem wyprawki kończąc 26 lat.
Mój PCPR pomimo ustawowego obowiązku nie podjął żadnych kroków celem dokonania oceny końcowej procesu usamodzielnienia. Jest to obowiązek ustawowy PCPRU wynikający z ustawy o pieczy. Zastanawiam się nad złożeniem ponaglenia do SKO a następnie nie czekając na rozpatrzenie go przez SKO chce złożyć skargę do WSA na bezczynnosc PCPRu.Chcialbym aby ocena ta została dokonana że względu na wiele nieprawidłowości I kłamstw PCPRU W trakcie procesu usamodzielnienia. Chciałbym je opisać. Miałem sprawę z pcprem w NSA w tym roku I na skutek mojej skargi kasacyjnej wygrałem z pcprem.Chodzilo o wznowienie postępowania ws pomocy na kontynuowanie nauki. Pcpr ewidentnie naruszył prawo przy wydawaniu decyzji nie chcieli wznowić z urzędu bo przekroczyłem miesięczny termin do wznowienia na zadanie strony. NSA wydał ciekawy wyrok w którym orzekl że naruszono przy wydawaniu zaskarżonej decyzji ws pomocy na kontynuowanie nauki prawo i pcpr mial bezwzględny obowiązek wznowic postępowanie z urzędu pomimo przekroczenia terminu a oni nie chcieli tego zrobić. To jak kłamią i naruszają prawo to jest szok.
Czy w takiej sytuacji mogę złożyć skargę na bezczynnosc jeśli pomimo ustawowego obowiązku pcpr nie podjął żadnych kroków celem jego dokonania??