OCENA KONCOWA PROCESU USAMODZIELNIENIA - Piecza Zastępcza

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 25 lis 2022, 7:26

Witam,

Mam 27 lat i byłem w pieczy zastępczej. Rok temu odbierałem wyprawki kończąc 26 lat.
Mój PCPR pomimo ustawowego obowiązku nie podjął żadnych kroków celem dokonania oceny końcowej procesu usamodzielnienia. Jest to obowiązek ustawowy PCPRU wynikający z ustawy o pieczy. Zastanawiam się nad złożeniem ponaglenia do SKO a następnie nie czekając na rozpatrzenie go przez SKO chce złożyć skargę do WSA na bezczynnosc PCPRu.Chcialbym aby ocena ta została dokonana że względu na wiele nieprawidłowości I kłamstw PCPRU W trakcie procesu usamodzielnienia. Chciałbym je opisać. Miałem sprawę z pcprem w NSA w tym roku I na skutek mojej skargi kasacyjnej wygrałem z pcprem.Chodzilo o wznowienie postępowania ws pomocy na kontynuowanie nauki. Pcpr ewidentnie naruszył prawo przy wydawaniu decyzji nie chcieli wznowić z urzędu bo przekroczyłem miesięczny termin do wznowienia na zadanie strony. NSA wydał ciekawy wyrok w którym orzekl że naruszono przy wydawaniu zaskarżonej decyzji ws pomocy na kontynuowanie nauki prawo i pcpr mial bezwzględny obowiązek wznowic postępowanie z urzędu pomimo przekroczenia terminu a oni nie chcieli tego zrobić. To jak kłamią i naruszają prawo to jest szok.
Czy w takiej sytuacji mogę złożyć skargę na bezczynnosc jeśli pomimo ustawowego obowiązku pcpr nie podjął żadnych kroków celem jego dokonania??
Usamodzielniany
Praktykant
Od: 22 kwie 2021, 2:29
Zajmuję się: Fa

Napisano: 25 lis 2022, 13:45

Przepis art. 145 ust. 7 ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej mówi jedynie o obowiązku dokonania oceny końcowej procesu usamodzielnienia natomiast nie wspomina nic o terminie do jej wykonania. W związku z powyższym skarga na bezczynność organu jest dosyć problematyczna.
TOMASZ18
Stażysta
Od: 16 mar 2016, 9:42
Zajmuję się:

Napisano: 03 gru 2022, 8:00

TOMASZ18 pisze:
25 lis 2022, 13:45
Przepis art. 145 ust. 7 ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej mówi jedynie o obowiązku dokonania oceny końcowej procesu usamodzielnienia natomiast nie wspomina nic o terminie do jej wykonania. W związku z powyższym skarga na bezczynność organu jest dosyć problematyczna.

To znaczy że może być dokonana w całkowicie dowolnym terminie np 30 czy 40 lat ? Nie sądzę że tak jest. Moim zdaniem należy to skorelować z przepisem mówiącym o tym że proces usamodzielnienia może trwać max do 26 roku życia. Wszak po przekroczeniu tego wieku przestają przysługiwać świadczenia. Jest przepis że proces usamodzielnienia trwa do 26 roku więc myślę że najpóźniej w tym wieku powinna być dokonana tą ocena która jest bezwzględnie obowiązkowa a nie fowolna czy fakultatywna jak najwidoczniej przyjął pcpr skoro nie podjął żadnych kroków w celu jej dokonania.
Usamodzielniany
Praktykant
Od: 22 kwie 2021, 2:29
Zajmuję się: Fa

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x