ocena sytuacji społ.-turnusy - Stare tematy

Strona 1 z 4    [ Posty: 32 ]

Napisano: 09 gru 2013, 16:27

Mam prośbę do osób zajmujących się turnusami-jak dokonujecie oceny syt. społ. osób niepełnosprawnych?
Mam wątpliwości czy dobrze to robimy. Czytałam informacje o wynikach kontroli NIK w jednym z województw i widziałam, że były tam zastrzeżenia co do kwalifikowania osób niepełnosprawnych do uczestnictwa w turnusach (chodziło o ocenę syt. społ - rozwijanie umiejętności społecznych). A mianowicie, że kwalifikowanie odbywało się jedynie na podst. orzeczeń o niepełnosprawności i wniosku. My na podst. zgromadzonej dokumentacji dokonujemy oceny, a wiadomo jak wygląda ta dokumentacja. Kiedyś dawaliśmy ankietę do wypełnienia, ale nie zdała egzaminu, ludzie straszne głupoty wypisywali. Rozważamy ponownie ankietę lecz bardzo uproszczoną i dlatego proszę o jakieś pomysły.
Z góry dzięki z wszystkie rady.
~basia

Napisano: 10 gru 2013, 14:16

jeszcze raz ponawiam prośbę.
~basia

Napisano: 10 gru 2013, 15:17

Mamy w komisji do rozpatrywania wniosków osobę, posiadającą kwalifikacje do tego co zażyczył sobie ustawodawca. W każdym komisyjnym protokole piszemy, że wnioski zostały poddane takiej ocenie.
~Marta

Napisano: 10 gru 2013, 16:09

Dzięki ale czy mogłabyś mi powiedzieć jeszcze
-czy dołączacie do wniosku pisemną ocenę
-na jakiej podstawie jest dokonywana ocena (oprócz oczywiście wniosku, wniosku lekarskiego i orzeczenia o niepełnosprawności)
Chodzi o te \"inne informacje będące w posiadaniu PCPR\" wg. rozporządzenia
~basia

Napisano: 12 gru 2013, 13:02

Może jeszcze ktoś wypowie się nt ocen?
~basia

Napisano: 12 gru 2013, 13:51

Też liczę na jakieś podpowiedzi bo co roku przymierzamy się do jakiś zmian i nie mamy pomysłu. Na razie podbijamy tylko pieczątke pracownika socjalnego i tyle.. Mieliśmy komisje i też w podobny sposób w protokole wpisywaliśmy że wnioski oceniono przez pracownika socjalnego, ale zrezygnowaliśmy z komisji bo to znacznie utrudniało pracę.
~Lena

Napisano: 12 gru 2013, 15:13

Właśnie tak jak pisze Lena. Robimy dokładnie w ten sposób. a ocena dokonywana jest na podstawie wniosku, orzeczenia, zaświadczenia i tego wszystkiego co we wniosku znaleźć się musi.
Mieliśmy ostatnio dwie kontrole z PFRON-u i nikt nie miał zastrzeżeń. Ale z NIK być może byłoby inaczej......
~Marta

Napisano: 13 gru 2013, 10:56

Jakie masz na myśli zaświadczenie? Wniosek(wzór) wg. załącznika do rozporządzenia w załącznikach przewiduje tylko: orzeczenie o grupie inwalidzkiej lub równoważne, zaśw. o kontynuowaniu nauki, no i drugą stronę wniosku (lekarskiego) wypełnia lekarz. To musi znaleźć się we wniosku.
Natomiast rozporządzenie mówi o \"innych dodatkowych informacjach\" będących w posiadaniu PCPR. Dlatego myślałam o ankiecie. Czy ktoś podziela mój tok myślenia? Proszę wypowiedzcie się.
~basia

Napisano: 13 gru 2013, 15:19

Masz rację. Jednak rozporządzenie nie określa w jaki sposób mamy zdobyć te informacje. Tak jak piszesz droga do ich zdobycia jest dość wyboista. Najlepszym sposobem byłoby wysłanie pracownika socjalnego do miejsca zamieszkania wnioskodawcy celem przeprowadzenia wywiadu środowiskowego. Wiadomo jednak, że jest to raczej niemożliwe z uwagi na ilość wniosków i przede wszystkim czas pracy ps.
U nas pierwszeństwo w dofinansowaniu turnusu mają osoby ze znacznym stopniem o najniższych dochodach no i oczywiście te które jeszcze nigdy nie korzystały z tego typu dofinansowań. Jak mamy na tyle środków aby dofinansować znaczną większość to robimy tak jak pisałam wyżej.
Wprowadzenie ankiety może być dobrym rozwiązaniem ale nie jestem pewna czy skutecznym. Przysporzy papierkowej roboty a i wnioskodawcy dość często z uwagi na podeszły wiek będą oczekiwali pomocy przy jej wypełnianiu....
~Marta

Napisano: 07 sty 2014, 15:55

Czy ktoś może podsunąć jeszcze jakieś uwagi. U nas są też kryteria pierwszeństwa przyznawania dofinansowań, ale nie o to mi chodzi, lecz o samą formę oceny sytuacji społecznej i potrzeb w zakr. rozwijania umiejętności społecznych. I czy należy pisać ocenę wszystkim wnioskodawcom, czy tylko tym, którzy będą rozpatrzeni pozytywnie?.
~basia

Strona 1 z 4    [ Posty: 32 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x