ocenę r.z. kto pisze?

~a

ocenę r.z. kto pisze?

Post autor: ~a »

mam pytanko kto wg was powinien pisać opinie/ocenę o dziecku i rodzinie zastępczej po 01.01.2012r.
w ustawie jest że organizator rodzinnej oieczy zastepczej ale kto fizycznie ma jechać do rodziny i na jakiej podstawie to pisać? nie ma wywiadu cz. VII nie ma pracownika socjalnego więc kto? i jak?
~iza

Re: ocenę r.z. kto pisze?

Post autor: ~iza »

nikogo ten temat nie interesuje? czy może macie dziś dzień wolny i nie myslicie o pracy? w sumie słusznie ale ja się jednak martwię o to co będzie po 1 stycznia A te opinie ktoś musi pisać i do sądu przesyłać? to ma pisać jakiś zespół?
~kot

Post autor: ~kot »

chyba nie masz teraz co robić, że tak wybiegasz w przyszłość?
~PCPRDolny Śląsk

Post autor: ~PCPRDolny Śląsk »

No właśnie ja też się zastanawiam ja to bedzie. Z tego co zrozumiałam to teoretycznie taką opinię powinien sporządzać koordynator którego de facto zatrudnia organizator, potem organizator przekazuje opinię (sporządzoną przez koordynatora) do sądu. No i w sumie ma to sens, bo koordynator nie będzie zajmował się przyznawaniem świadczeń i całą tą procedurą z tym związaną. Ja tak to rozumiem...ale mogę się mylić.
~jana

Post autor: ~jana »

ok
ale co z tym faktem zrobić skoro szefowa mówi że u nas koordynator będzie dopiero za 3 lata?
~iza

Post autor: ~iza »

właśnie a opinie co 3 miesiące wiec to nie aż tak odległa sprawa. ktoś pisać musi. To w/g was będzie robił koordynator ale ma zbierać zdanie psychologa, pedagoga, rodziny itd?
~grazka

Post autor: ~grazka »

Ostatnio jak byłam na szkoleniu to Pani z Ministerstwa mówiła że tą ocenę ma pisać organizator, ale nic nie mówiła o szczegółach.
~laura

Post autor: ~laura »

Komplet koordynatorów za 3 lata, a teraz już trzeba objąć rodziny, które powstały do 3 lat i rodziny trudne. No i chyba musi byc kierownik zespołu pieczy, który bedzie pisał te wszystkie opinie, pisma, organizował szkolenia. To przecież strasznie duzo pracy. w PCPR i tak bedzie mnóstwo pracy, nowe decyzje, porozumień wiecej, postepowania alimentacyjne; no i usamodzielniania zostają
~PCPR

Post autor: ~PCPR »

no właśnie, ja też to tak rozumiem, że całą stroną ,,merytoryczną\" dotyczącą rodzin zastepczych zajmuje się koordynator, a techniczne sprawy-decyzje, porozumienia, świadczenia itd. inny pracownik - z resztą to wynika też z ustawy, że koordynator nie może łączyć obowiązków prac.socj. i prowadzić świadczeń
~grazka

Post autor: ~grazka »

jak wynika z art. 130 ustawy to organizator ma sporządzać ocenę. i to on ma się konsultować z rodziną, pedagogiem, psychologiem asystentem i koordynatorem właśnie.
ODPOWIEDZ