Od kiedy opłacać składkę zdrowotną od ZDO? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 30 lip 2014, 13:59

Jeśli wypłaciliśmy osobie ZDO za okres od 01.07.2013 r. do 30.06.2014 r. a osoba wyrejestrowała się z dniem 03.06.2014 r. to od kiedy należy ją ubezpieczyć w OPS przy ZDO? Urząd pracy napisał nam, że osoba podlega ubezpieczeniu zdrowotnemu jeszcze przez 30 dni od dnia wyrejestrowania więc powinniśmy ją ubezpieczyć od dnia 03.07.2014 r. Księgowa nie zgadza się z tym i uważa, że powinna ją zgłosić od 01.07.2014 r., ponieważ wypłaciliśmy jej 520 zł i od wypłaconej kwoty należy ubezpieczyć. Więc jak?
Dagaa

Napisano: 30 lip 2014, 16:51

wydaje mi się, że najpierw powinna się wyrejestrować a potem złożyć wniosek o zdo ...
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 30 lip 2014, 22:02

Z tym PUP to tylko problem jedni mówią, że osoba powinna się wyrejestrować przed złożeniem wniosku inni, że jak dostanie decyzję to dopiero ma się zgłosić do PUP.Czyli jak zwykle kołomyja.Tak logicznie myśląc to raczej skłaniam się do tego żeby osoby od ZDO wyrejestrowały się po otrzymaniu decyzji bo mogą otrzymać odmowę i co wtedy.Odwołanie czasami trwa to kilka miesięcy bo SKO się nie spieszy.I co wtedy z ubezpieczeniem zdrowotnym.
ela 12

Napisano: 31 lip 2014, 8:20

Dokładnie. Przy tym w naszych przepisach nie ma słowa o tym, że osoba nie może być zarejestrowana (sam fakt zarejestrowania nie jest przesłanką negatywną do przyznania świadczenia), za to w ustawie o promocji zatrudnienia jest zapis, że osoba pobierająca SP/SZO/ZDO nie może być uznana za bezrobotną. Jak dla mnie najpierw przyznajemy świadczenie - potem PUP wyrejestrowuje. U nas nie robią żadnych problemów nawet z korektami składek.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 31 lip 2014, 8:25

a art. 2 ust. 6: Zarejestrowanie w powiatowym urzędzie pracy jako osoba poszukująca pracy lub posiadanie statusu bezrobotnego nie ma wpływu na uprawnienie do zasiłku dla opiekuna w okresie od dnia 1 lipca 2013 r. do dnia złożenia wniosku o ustalenie zasiłku dla opiekuna.

ja też jak przyznaję śp i szo to dopiero z decyzja strona idzie do pup i tam ją wyrejestrowują wstecz
przy zdo to przyjmowałam wnioski po wyrejestrowaniu ale zdo przyznawałam od 15 maja i zdrowotna też :)
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 31 lip 2014, 8:29

Jak dla mnie to kompletnie zbędny zapis, dodany na siłę, po płaczach ludzi nieznających przepisów (również na tym forum było biadolenie w tej kwestii). Wiadomo, że niby wynika z niego, że a contrario w innym okresie niż wymienionym w przepisie fakt zarejestrowania ma wpływ, ale nie istnieje zapis w naszej ustawie (ani żadnej innej) potwierdzający, że będzie to przesłanka do odmowy świadczenia. Orzecznictwo też raczej potwierdza ten pogląd.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x