mam pytanie mam postanowienie z dnia 25 lutego 2013 r. rodzina złożyła wniosek o przyznanie pomocy 18 kwietnia a wiem że dziecko w tej rodzinie przebywa juz od dawna i teraz ja juz nie wiem od którego dnia przyznać pomoc? od dnia postanowienia? od dnia złozenia wniosku przez rodzine? od dnia uprawomocnienia sie postanowienia? tak wiem ze w ustawie jest napisane że od dnia faktycznego umieszczenia dziecka w rodzinie zastępczej, ale tak naprawde to dziecko od zawsze mieszkało z dziadkami a dopiero teraz oni wystąpili o ustanowienie rodziną zastępczą.
ja bym przyznała od dnia faktycznego umieszczenia w świetle postanowienia sądu, które to jest wykonalne z chwilą uprawomocnienia się no chyba że jest wydane z klauzula natychmiastowej wykonalności to wtedy od dnia wydania
od dnia kiedy stali się rodziną zastępczą
chyba, że nastąpiło to przed 1 stycznia 2012 to od tego dnia bo poprzednia ustawa przewidywała że od dnia złożenia wniosku.
nie rozumiem pytania, skoro w ustawie pisze od dnia faktycznego umieszczenia dziecka to prawomocność postanowienia nie ma to nic do znaczenia. Urzędnicy od 2012 roku obowiązuje nowa ustawa.
tylko,że przed uprawomocnieniem postanowienia nie była to rodzina zastępcza, więc nawet jeśli dziecko mieszkalo tam wcześniej, to mieszkalo u zwykłej rodziny, a dopiero od prawomocności postanowienia przebywa w zastępczej