Od kiedy powinna nastąpić utrata 500+ - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 16 mar 2018, 23:05

Witam,

Aktualnie pobieram 500+, oraz rodzinne na pierwsze dziecko.

27.02.2018r złożyłem wniosek o świadczenie rodzicielskie ( 1000 zł przez 12 miesięcy ).

15.03.2018 otrzymałem decyzję o przyznaniu tego świadzczenie oraz, że pieniądze zostaną wypłacone 23.03.2018r.

Ale dostałem też decyzję o utracie 500+, oraz rodzinnego, ponieważ w momencie kiedy otrzymam 1000 zł przekroczę kryterium dochodowe.

Dziwi mnie jednak to, że utrata rodzinnego i 500+ nastąpiła od dnia 1.03.2018 r

Z tego, co przeczytałem to utrata wyżej wymienionych świadczeń powinna nastąpić po miesiącu, w którym otrzymam 1000 zł, czyli w moim przypadku dopiero od kwietnia, a nie jak w decyzji od marca.

Proszę o opinię, czy dobrze myślę i co mogę w tej sytuacji zrobić?
Mariusz1990
Praktykant
Od: 16 mar 2018, 23:00
Zajmuję się: Św

Napisano: 18 mar 2018, 21:39

Jeżeli ma Pan jakiekolwiek wątpliwości co do rozstrzygnięć zawartych w decyzjach przysługuje Panu prawo do złożenia odwołania. Organ odwoławczy, mając do dyspozycji pełną dokumentację zgromadzoną w Pana sprawie jest w stanie zweryfikować prawidłowość zastosowanych rozwiązań przez organ pierwszej instancji.
Z przedstawionego opisu wynika, że w Pana sprawie ewentualne uchylenie zas.rodzinnego/ św. wych. powinno nastąpić w maju od miesiąca maj. Proszę dokładnie sprawdzić raz jeszcze czy w sentencji decyzji uchylono Panu świadczenia od miesiąca marca czy maja (oba zaczynają się na m...:)
Pozdrawiam
Honorata
Praktykant
Od: 07 lip 2017, 21:13
Zajmuję się: ŚR/ŚW/FA/KDR

Napisano: 19 mar 2018, 9:04

Jeśli pierwsza wypłata świadczenia rodzicielskiego z wyrównaniem za luty będzie 23 marca to dopiero kwota świadczenia za kwiecień wypłacona w kwietniu powinna być liczona od maja. Czyli świadczenie 500+ i rodzinne nie należy się od maja a przez marzec i kwiecień nie powinno być doliczane do dochodu świadczenie rodzicielskie.
adrianwarss
Stażysta
Od: 02 maja 2017, 12:37
Zajmuję się: niczym

Napisano: 19 mar 2018, 13:59

jak pierwsza wypłata rodzicielskiego była w marcu, to bierze się dochód za drugi m-c wypłaty (kwiecień) i jak dochód przekracza to uchylenie od maja. Innej opcji nie ma.

W tej sytuacji proszę się odwołać od decyzji uchylającej 500+ i rodzinne.
jollaa
Starszy referent
Od: 27 mar 2017, 12:36
Zajmuję się: SR

Napisano: 19 mar 2018, 16:09

Uchylenie 500+ i rodzinnego jest na pewno od 01.03.2018 roku. Dodam jeszcze, że świadczenie rodzicielskie należy mi się od 18.12.2017r. Ale to chyba nic nie zmienia, bo pierwsza wypłata tego świadzczenia będzie dopiero 23 marca wraz z wyrównaniem za poprzednie miesiące ( zdążyłem złożyć wniosek w ciągu 3 miesięcy od narodzin dziecka). W takim razie złożę odwołanie do SKO.
Mariusz1990
Praktykant

Napisano: 04 kwie 2018, 13:24

Złożyłem odwołanie do SKO, oni skierowali sprawę ponownie do mopsu do ponownej weryfikacji. Dziś otrzymałem odpowiedź z mopsu, że nie dopatrzyli się nowych okoliczności mogących mieć wpływ na inne niż dotychczas rozstrzygnięcie sprawy. Więc o co chodzi, skoro utrata świadczeń powinna nastąpić dopiero od maja? Mogę się ponownie od tego odwołać?
Mariusz1990
Praktykant

Napisano: 04 kwie 2018, 13:32

Jeśli otrzymałeś od mops kolejną decyzję to możesz się od niej odwołać.
Yozo
Starszy referent
Od: 13 mar 2017, 22:03
Zajmuję się: św

Napisano: 04 kwie 2018, 13:56

W podręczniku dla samorządowców umieszczonej na stronie ministerstwa jest wyjaśnione jak doliczać dochód uzyskany z świadczenia rodzicielskiego przykład 17 str. 17 niech panie z MOPSu sobie poczytają to może dopatrzą się nowych okoliczności do zmiany decyzji
zuzka
Referent
Od: 10 mar 2017, 12:46
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 07 maja 2018, 19:18

Moja sprawa o której pisałem na początku wciąż jest w toku.
A więc tak, jak pisałem mops odpisał mi, że się nie dopatrzył nowych okoliczności i wysłał wszystkie akta sprawy do SKO do weryfikacji.
Do dnia dzisiejszego nie otrzymałem żadnej informacji z SKO, więc postanowiłem się przejść tam osobiście.
Co się dowiedziałem na miejscu:
SKO podtrzymało decyzję Mopsu i na dodatek Pani wyjaśniła mi na miejscu, że i tak dostałem świadczenia o jeden miesiąc za dużo, ponieważ utrata świadczeń powinna nastąpić od lutego, a nie od marca.
Tłumaczyła mi, że dniem uzyskaniem dochodu jest dzień w którym nabyło się prawo do świadczenia rodzicielskiego czyli w moim przypadku w grudniu bo wtedy urodziło się dziecko. Natomiast w tym podręczniku dla samorządowców w przykładzie, który podała Zuzka jest napisane wyraźnie, że "uzyskaniem dochodu jest uzyskanie świadczenia rodzicielskiego, tj. uzyskanie kwoty pieniężnej przyznanego świadczenia rodzicielskiego(a nie uzyskanie decyzji, uzyskanie uprawnienia, czy uzyskanie prawa do świadczenia rodzicielskiego). W moim wypadku pierwsza wypłata miała miejsce dopiero w marcu z wyrównaniem od grudnia. Mógłby mi ktoś wyjaśnić, jak to w końcu jest? Bo już zgłupiałem... W SKO mówią jedno, a podręcznik mówi co innego...
Mariusz1990
Praktykant

Napisano: 08 maja 2018, 9:35

Ja interpretuję te przepisy tak jak jest w podręczniku. Jak przyjdzie decyzja SKO to odwołaj się do NSA.
rachela
Stażysta
Od: 15 mar 2016, 21:58
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x