Wojewoda zwraca się o pomoc prawną na podstawie art 52 kpa - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 19 mar 2018, 15:40

Witam, Wojewoda zwrócił się o pomoc prawna na podstawie art 52 kpa w związku z koniecznością uzyskania dodatkowych informacji lub dokumentów potrzebnych do ustalenia prawa do 500+.
W piśmie wyznaczył mi termin nie dłuższy niż 14 dni abym wysłał mu potrzebne informację.
W takim przypadku wzywam Stronę na podstawie art. 19 ust 2 ustawy o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci do dostarczenia mi potrzebnych dokumentów?
I na jakiej podstawie Wojewoda wyznacza mi 14 dni na dostarczenie mu dokumentacji?
brakpomysłu
Stażysta
Od: 06 kwie 2017, 11:38
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 19 mar 2018, 16:03

"Wojewoda zwrócił się o pomoc prawna na podstawie art 52 kpa"
Do kogo wojewoda zwrócił się o tą pomoc?????????

Po przyjęciu wniosku ja daję druk (jeszcze stary z ROPS-u) do uzupełnienia a jak coś jeszcze brakuje wzywam na podstawie art. 19 ust. - jeżeli nie dostarczy w ciągu 14 dni wniosek pozostawiam bez rozpatrzenia i nie przekazuję go nigdzie dalej.
MMilka
Stażysta
Od: 08 lis 2017, 10:23
Zajmuję się: ŚR, ŚW

Napisano: 19 mar 2018, 16:09

MMilka pisze:"Wojewoda zwrócił się o pomoc prawna na podstawie art 52 kpa"

Po przyjęciu wniosku ja daję druk (jeszcze stary z ROPS-u) do uzupełnienia a jak coś jeszcze brakuje wzywam na podstawie art. 19 ust. - jeżeli nie dostarczy w ciągu 14 dni wniosek pozostawiam bez rozpatrzenia i nie przekazuję go nigdzie dalej.
Zwrócił się do Ośrodka Pomocy Społecznej, ponieważ wysłaliśmy wniosek aby ustalił koordynację, a teraz zwrócił się o wyżej wymienioną pomoc bo brakuje mu dodatkowych informacji aby mógł ustalić koordynację. I teraz my mamy wezwać stronę i przesłać uzyskane informacje do wojewody. Ty chyba mówisz o sytuacji w której jeszcze nie został wysłany wniosek do wojewody.
brakpomysłu
Stażysta

Napisano: 19 mar 2018, 16:29

MMilka pisze:"Wojewoda zwrócił się o pomoc prawna na podstawie art 52 kpa"

Czytaj co pisze w piśmie od Wojewody:)
"...w terminie do 14 dni... z wyłączeniem sytuacji gdy termin jest niemożliwy do dotrzymania z uwagi na konieczność doręczenie korespondencji w takim przypadku informacje należy przekazać niezwłocznie po ich pozyskaniu, nie później jednak niż 30 dni od otrzymania niniejszego pisma"... jakoś tak to szło
calintz
Praktykant
Od: 23 sie 2017, 10:11
Zajmuję się: 500+

Napisano: 19 mar 2018, 23:22

Ciągnąć dalej ten temat proszę o rozjaśnienie:

Sytuacja jest następująca:
wniosek o 500+ (z kwietnia 2016) wysłany o ustalenie koordynacji do Rops.

Dziś odebrano pismo na epuap. Data na piśmie 16.03.2018 r.)
treść:
"...wezwanie wnioskodawcy zamieszkałego na terenie Państwa gminy do złożenia wyjaśnień oraz dokonania czynności związanych z toczącym się postępowaniem. ... Prosimy o pilne przekazanie ww. informacji do MUW, w terminie do 14 dni od otrzymania niniejszego pisma."

koniec (nic tu nie ma o 30 dniach)

Moje pytanie:
-wiadomość odebrana na epuap 19.03.2018 r.
-dnia 20.03.2018 r. wysyłam wezwanie (gdyż załóżmy nie uda mi się dodzwonić do strony)
Art. 64. § 2 (Jeżeli podanie nie spełnia innych wymagań ustalonych w przepisach prawa, należy wezwać wnoszącego do usunięcia braków w wyznaczonym terminie, nie krótszym niż siedem dni, z pouczeniem, że nieusunięcie tych braków spowoduje pozostawienie podania bez rozpoznania)

-strona mimo iż wezwanie zostało przez nią podpisane/odebrane nie donosi na czas dokumentu/ nie wypełnia stosownych oświadczeń.

Czy na tym etapie kończymy u siebie działać i powiadamiamy Wojewodę, że nie udało się uzyskać wymaganych dokumentów?

Jakie macie ustalenia na ten temat?
"W życiu zwycięża tylko głupi; mądry widzi przed sobą zbyt wiele trudności i traci pewność siebie zanim zacznie działać."
Erich Maria Remarque
Stańczyk
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 20 mar 2016, 16:47
Zajmuję się:

Napisano: 20 mar 2018, 9:00

Art. 64. § 2 czy art 19. ust 2 ustawy o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci?

Mi MUW w odstępie kilku dni wysłał takie pisma, w tym pierwsze pismo bez żadnej informacji o przekazaniu mu informacji o 14 dniach a drugie już z taką samą informacją jak u Stańczyka.
brakpomysłu
Stażysta

Napisano: 20 mar 2018, 10:27

Ja wzywam wtedy osobę do osobistego stawiennictw - art. 51 KPA. Prócz tego daję 50 i 52 też. Z ustawy 19 ust. 2. Jak nie doniesie pisze pisemko, że baba sie nie stawiła i dołączam ksero wezwania i zwrotki.
sanna
Referent
Od: 06 lip 2016, 12:15
Zajmuję się: KDR

Napisano: 22 mar 2018, 10:57

Pytanie za 99 punktów :)

A co jeżeli obecnie klientka nie mieszka na terenie naszej gminy? Przekazać według właściwości czy odpisać że na terenie gminy pod podanym adresem klienta nie mieszka i do tego dołączyć zaświadczenie z ewidencji?
zielonypłatek
Referent
Od: 24 mar 2017, 15:15
Zajmuję się: SR

Napisano: 23 mar 2018, 10:33

@zielony płatek
zawezwać klientkę i niech napisze oświadczenie, że się przeprowadziła i prosi o przesłanie dokumentacji do OPS i pozbyć się problemu. poinstruować ją również by poinformowała o tym Wojewodę
Alalala
Inspektor
Od: 05 sie 2016, 9:20
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM

Napisano: 23 mar 2018, 11:06

Alalala pisze:@zielony płatek
zawezwać klientkę i niech napisze oświadczenie, że się przeprowadziła i prosi o przesłanie dokumentacji do OPS i pozbyć się problemu. poinstruować ją również by poinformowała o tym Wojewodę
Ale ona wyprowadziła się kilka lat temu i u nas żadnego wniosku nie składała od 2010 roku. Więc nie bardzo mogę ją wezwać, no bo po co?
Dlatego się zastanawiam czy odpisać wojewodzie iż nie mieszka od dawna na naszym terenie i podać adres który podała w 2010 roku czy przesłać pismo do tamtego ośrodka?
zielonypłatek
Referent
Od: 24 mar 2017, 15:15
Zajmuję się: SR

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x