od kiedy przyznać zasiłek stały
-
- Stażysta
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
od kiedy przyznać zasiłek stały
Pan X złożył w dniu 30.01.2024 r.wniosek o pomoc w formie zasiłku stałego , przedłożył orzeczenie o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności.Orzeczenie wydane jest na stałe, ustalony stopień niepełnosprawności datuje się od 29.11.2023r. Czy zasiłek stały należy mu się od 1 stycznia 2024 r. i czy do ustalenia dochodu mogę mu już wliczyć zasiłek pielęgnacyjny który otrzyma do 23 lutego 2024 r. ??
- Ten z Łopieki
- VIP
- Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury
- Kontakt:
Re: od kiedy przyznać zasiłek stały
Zasiłek stały przysługuje panu X od 1 stycznia 2024 r. Natomiast zasiłek pielęgnacyjny, który otrzyma do 23 lutego 2024 r., możesz mu wliczyć do dochodu dopiero w marcu br., tzn. wywiad aktualizacyjny w marcu z dochodem za luty (uwzględniając otrzymany zasiłek pielęgnacyjny) i zmiana zasiłku stałego od marca br.
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
-
- Stażysta
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
dziękuję za rozwianie wątpliwości. Ja chciałam już mu wliczyć zasiłek pielęgnacyjny, ponieważ uznałam, że w lutym i tak go otrzyma niezależnie którego dnia
- Ten z Łopieki
- VIP
- Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury
- Kontakt:
W pomocy społecznej przyjmuje się, że dochód ma być uzyskany i strona postępowania musi nim fizycznie dysponować, żeby można go było wliczyć do dochodu, a sytuację dochodową badamy co do zasady za miesiąc poprzedzający 

Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Oprócz od kiedy przyznać zasiłek stały - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
decyzja w sprawie ustalenia zaległości za DPS
Kwalifikacje kierownika
Praca dorywcza - a zasiłek stały - UTRATA dochodu?
Sprawozdanie MPIPS-06 - zatrudnienie w OPS
SKO uchylona decyzja dps
GCPŚ
Pomoc osobie bezrobotnej po wypadku
Klient zmarł zanim wydaliśmy decyzję
PRZEMOC sprawozdanie w CAS
Jeśli osoba przebywa na zwolnieniu chorobowym KRUS to czy do dochodu doliczamy posiadane gospodarstwo
Prawo do swiadczeń zdrowotnych - EKUZ
DPS-miesięczny koszt utrzymania jednego mieszkańca
Opaski dla seniorów
skierowania POPŻ
Ubezpieczenie zdrowotne.
AOON 2024