od kiedy uchylam ZDO - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 08 kwie 2015, 9:54

czesc
zmarła osoba wymagajca opieki 28 marca br
decyzje na ZDO uchylam od 1 kwietnia i zadam zwrotu za dni od 29-31
czy uchylam decyzje na ZDO od 29 marca ,?
gopsmaryska

Napisano: 08 kwie 2015, 10:16

Uchylasz od 29 marca, a później żądanie zwrotu od 29 marca...
ups

Napisano: 08 kwie 2015, 10:29

dziekuje za odpowiedz
gopsmaryska

Napisano: 08 kwie 2015, 10:57

Witam,
1 krok: uchylasz z datą bieżącą, tzn. dzisiaj piszesz decyzję - dzisiejsza data, nigdy wstecz - to jest decyzja która prosto mówiąc trwa, albo uchylenie następuje w dniu uprawomocnienia się decyzji (wcześniej jest wszczęcie postępowania w sprawie uchylenia decyzji na ZDO.), nie ma odwołania to jedziesz dalej
2 krok: wszczęcie postępowania w sprawie ustalenia nienależnie pobranych, 2-ga decyzja ustalająca powstanie nienal. pobran. od.. do.. w kwocie ... (nienależnie pobrane od dnia zgonu- termin umowny),nie ma odwołania jedziesz dalej
3 krok: wszczęcie postępowania w sprawie zwrotu NP i 3-cia decyzja zobowiązująca do zwrotu NP nie ma odwołania to THE END. No prawie bo jeszcze należy dopilnować spłaty.

Między decyzją 1, 2 i 3 strona może wyrazić swoje oburzenie i być może się odwoływać, co przedłuża całą procedurę.
Taki schemat działania ćwiczymy od kilku już lat, zgodnie z wytycznymi SKO i WSA.

Postępowania Nr 1 (wszczęcie i decyzja uchylająca ) nie robisz, gdy sprawa dotyczy zakończonej decyzji np. skończył się okres zasiłkowy w X/2014, a sprawa "wypłynęła" dzisiaj. Wtedy tylko krok 2 i ewentualnie 3, bo zawsze może sprawa będzie się kwalifikowała do umorzenia np. zgon osoby zobowiązanej do zwrotu, albo co innego.
Pozdrawiam
ewunia z wlkp

Napisano: 08 kwie 2015, 11:17

hmmm to teraz zwątpiłam
bo przy ZR , ZP co jest niepodzielne zawsze uchylałam od pełnego miesiaca nigdy wstecz i zadałam zwrotu za okres nienaleznie pobrany

natomiast przy ZDO, SP gdy uchylenie nastepowało na skutek smierci osoby wymagajacej opieki to uchylałam zawsze od dnia nastepnego po dniu smierci
wiec np. w tym przypadku od 29 marca , tylko ze we wczesniejszych sprawach uchylenia dokonywałam najczesciej jeszcze przed wypłata swiadczenia a teraz juz niestety kasa poszła
gopsmaryska

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x