od kiedy uchylić dodatek samotna

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kiki88
Podinspektor
Zajmuję się: SR/ŚW
Kontakt:

od kiedy uchylić dodatek samotna

Post autor: kiki88 »

Pani ma dziecko z ! panem, który nie żyje, ma dodatek samotne wychowywanie dziecka...
w dniu29.01.2018 rodzi drugie dziecko, składa wniosek 14.02
czy mam uchylić od 01.02 czy 01.03?
"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia..."
jollaa
Starszy referent
Zajmuję się: SR
Kontakt:

Re: od kiedy uchylić dodatek samotna

Post autor: jollaa »

trzeba ustalić od kiedy wychowuje drugie dziecko z jego ojcem i od tej daty przestaje być osobą samotną. Wiadomo dodatek jest niepodzielny więc za niepełny miesiąc i tak należy się cała kwota
Awatar użytkownika
kiki88
Podinspektor
Kontakt:

no tak, na pewno sie przyzna :) mysle że od 1 marca uchyle
jollaa
Starszy referent
Kontakt:

osoba musi złożyć oświadczenie od kiedy zmienił się skład rodziny. Jak odmówi udzielenia wyjaśnień co do okoliczności mających wpływ na prawo do świadczeń rodzinnych, to świadczenia można wstrzymać

Jak Pani wychowuje dziecka z jego ojcem od chwili jego narodzin, to już od lutego dodatek się nie należy.
Awatar użytkownika
kiki88
Podinspektor
Kontakt:

a to nowonarodzone to od chwili narodzin tylko koleżanka mi powiedziała, ze od dnia złożenia wniosku, a że nei podzielne to od marca i zgłupiałam
jollaa
Starszy referent
Kontakt:

złożenie wniosku nie ma tu nic do rzeczy (a co jakby osoba złożyła wniosek w marcu czy kwietniu - płaciłabyś dalej?), trzeba ustalić stan faktyczny czyli od kiedy Pani nie jest osobą samotną.
Awatar użytkownika
Marcelino
Starszy referent
Zajmuję się: sr/sw
Kontakt:

Post autor: Marcelino »

Jak np nadal w składzie rodziny nie będzie tego Pana od 2 dziecka (alimenty) lub ojciec będzie nieznany (w akcie ur) to dlaczego ma tracić prawo do samotnego na 1 dziecko
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”
Awatar użytkownika
kiki88
Podinspektor
Kontakt:

a wiec tak jak pisałam pani składa wniosek na kolejne dziecko i podaje w składzie rodziny nowego partnera z którym ma to dziecko... dziecko ur 29.01.2018

natomiast wcześniej(w sierpniu) złożyła na ZR na pierwsze dziecko, gdzie ojciec dziecka niezyje, obecnego partnera tez nie wpisała wcześniej do składu i dlatego ma dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka..
Awatar użytkownika
Marcelino
Starszy referent
Zajmuję się: sr/sw
Kontakt:

Post autor: Marcelino »

Jakoś wyżej nie doczytałem że teraz ma nowego partnera tylko że urodziła dziecko, ale mniejsza, jezeli teraz jest nowy tatuś w składzie rodziny to uchliłbym samotne od dnia urodzenia nowego dziecka
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”
Awatar użytkownika
Iks
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Iks »

Samotna nie jest od momentu w którym wychowuje wspólnie dziecko z jego rodzicem - czyli od urodzenia tego drugiego. Wcześniej choćby chciała ten pan nie spełniał definicji członka rodziny zawartej w ustawie, więc nie powinna go wpisywać.
Walka z wiatrakami since 1998.
ODPOWIEDZ