Od kiedy zmieniacie wysokość fa w związku ze zmiana alimentów - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 13 sty 2021, 12:46

Mam dylemat z wyrównywaniem wysokości świadczeń z fa po zmianie wysokości zasądzonych alimentów.
Ja robię zgodnie z wytycznymi Ministerstwa tzn. od dnia zmiany wysokości zasądzonych alimentów i w przypadku kiedy decyzję już zrealizowałam przyznaję wyrównanie za dany okres. Ale z uwagi na bogatą linię orzecznicza niektóre ośrodki robią zmianę od momentu kiedy dany wyrok stał się prawomocny i nie przyznają wyrównania.
Proszę jeżeli możecie wypowiedzcie się jak u Was ta sprawa wygląda :)
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
Ewela77
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 05 cze 2014, 12:25
Zajmuję się:

Napisano: 14 sty 2021, 10:39

Przyznaję wyrównania. Również z wcześniejszych okresów świadczeniowych.
Alimenty w sprawie rozwodowej zasądzane są od dnia uprawomocnienia się wyroku. Natomiast alimenty dochodzone w odrębnym postępowaniu sądowym zasądzane są najczęściej od daty wniesienia pozwu lub innej daty oznaczonej przez Sąd.
malawi
Stażysta
Od: 05 cze 2017, 12:59
Zajmuję się: FA/KDR

Napisano: 14 sty 2021, 11:58

malawi pisze:
14 sty 2021, 10:39
Przyznaję wyrównania. Również z wcześniejszych okresów świadczeniowych.
Alimenty w sprawie rozwodowej zasądzane są od dnia uprawomocnienia się wyroku. Natomiast alimenty dochodzone w odrębnym postępowaniu sądowym zasądzane są najczęściej od daty wniesienia pozwu lub innej daty oznaczonej przez Sąd.
Tak zgadzam się, ale podpytywałam się w ościennych ośrodkach i praktyka co do zasady jest taka, że zmieniają od daty jaka jest wskazana zmiana alimentów w wyroku, są jednak jednostki, które w porozumieniu ze swoimi radcami prawnymi zmieniają decyzję od daty wykonalności wyroku sądowego i nie przyznają wyrównania.
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
Ewela77
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 05 cze 2014, 12:25
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x