od kiedy zmienić dec. odpł. w ŚdŚ - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 02 kwie 2014, 15:11

Witam ..
Mam problem nie wiem od kiedy zmienić decyzję dotyczącą odpołatności za Środowiskowy Dom Samopomocy, ponieważ podczas kontrolnego wywiadui środowiskowego okazało się, że w rodzinie zmienił się dochód (rodzina ma mniej pola) w związku z tym odpłatość ulegnie zmniejszeniu. Wywiad był robiony 27 marca i w wywiadzie nie ma informacji kiedy pole uległo zmniejszeniu. Dokumentem potwierdzajacym wysokość pola jest nakaz płatniczy z 2014 r. od kiedy zmienić decyzję? Bardzo proszę o pomoc
~Monika<<

Napisano: 02 kwie 2014, 19:18

Decyzję można zmienić wyłącznie na bieżąco lub w przód. Nie można wstecz. Tak więc zmiana nastąpi od momentu wydania decyzji a nie faktycznej zmiany sytuacji. Jeśli za okres wsteczny powstałaby niedopłata należałoby ją odzyskać w drodze odrębnego postępowania w sprawie zwrotu należności. Jeśli nie ma niedopłaty bo dochód się zmniejszył nic się nie robi bo nie ma na co się powołać a obowiązek informowania o zmianach leży po stronie klienta a nie ops.
~iga

Napisano: 03 kwie 2014, 9:55

czyli mam to rozumieć,że jeśli wywiad był robiony 27.03 i data wpłwu wywiadu jest 31 marca więc zmieniamy od marca ?
~Monika<<

Napisano: 04 kwie 2014, 9:31

Zmiana następuje od wydania decyzji a nie od daty przeprowadzenia czy wpłwu wywiadu. Oczywiście należałoby w takiej sytuacji decyzję wydać jak najszybciej a więc tego samego dnia. Jeśli to nie było możliwe i decyzja zmieniająca wydana została z datą kwitniową zmiana też jest od kwietnia. Ponieważ odpłatności ustala się w skali miesiąca a nie dziennie zmiana będzie dotyczyła całego miesiąca nawet jeśli decyzja zostanie wydana np. 15 kwietnia.
~iga

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x