udział pracownika socj. przy odbieraniu dzieci z policją w nocy - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 02 kwie 2014, 15:43

zaczyna u nas działać procedura zabezpieczania dzieci w związku z przemocą.
Nie mnie decydować, czy to jest zasadne czy nie.
To ma wyglądać mniej więcej tak:
1. prac. socjalni mają podać dyrektorowi swoje nr prywatnych telefonów.
2. W danym dniu któryś z pr soc. ma się zadeklarować że będzie pod swoim telefonem.
3. Policja np. w nocy stwierdza, że zagrożone jest bezpieczeństwo dziecka w związku z przemocą i dzwoni do dyrektora na tel. służbowy, że trzeba pracownika socj. do odebrania dziecka
4. dyrektor dzwoni do pr socj, który się zadeklarował pilnować swojego telefonu, że ma zgłosić się do danego domu i rozpocząć procedurę zabezpieczenia dziecka.
Dyrektor nie chce uznać czekania pracownika pod telefonem za dyżur i nie zamierza aneksem zmienić umów o pracę i wprowadzić dyżurów, ani zmieniać regulaminu/statutu OPS. I tu zaczyna się problem. Czy w takiej sytuacji pracownik socj. odbiera dziecko wykonując obowiązki służbowe? Czy dyrektor ma prawo tak to realizować?. Jeśli zgodzę się na taki układ to czy ja nie naruszam prawa? Boję się, że jak się odwoła rodzic do sądu od działań związanych z zabraniem dziecka, to sąd sprawdzając postępowanie pod względem formalnym uzna, że to nie było działanie wykonywane podczas moich obowiązków służbowych, bo nie zostało to uregulowane umową o pracę, ani wpisane w żaden regulamin. Obawiam się, że to jest łamanie przepisów za które ja mogę ponieść konsekwencje. Pewnie pracodawca też, ale to jego broszka.
czy uważacie, że powinnam się przed tym bronić ? jeśli tak, to w jaki sposób ?
~e

Napisano: 02 kwie 2014, 15:45

pracownik socjalny w nocy nie pracuje. Wszystko policja załatwia sama z lekarzem. Nikt pracownika socjalnego do tego nie może zmusić!!!
~Lolo

Napisano: 02 kwie 2014, 15:47

tak, powinnaś się przed tym bronić. zgodnie z umową o pracę masz 8-godzinny dzień pracy, nie wykonujesz pracy w godzinach nocnych, czyli w tym czasie jesteś osobą prywatną. dziwię się pracodawcy, że chce tak narażać pracowników i jakby nie było-siebie.
~ewa

Napisano: 02 kwie 2014, 15:49

Niech Ci do to Pan dyr na piśmie.Bo tak na łeba..nic nie ma.
Niech ci się przytrafi wypadek,sprawca Cię pobije to dyr. powie po co tam lazłaś.
~franek

Napisano: 02 kwie 2014, 16:26

Art. 151 5. § 1. Pracodawca może zobowiązać pracownika do pozostawania poza normalnymi godzinami pracy w gotowości do wykonywania pracy wynikającej z umowy o pracę w zakładzie pracy lub w innym miejscu wyznaczonym przez pracodawcę (dyżur).
§ 2. Czasu dyżuru nie wlicza się do czasu pracy, jeżeli podczas dyżuru pracownik nie wykonywał pracy. Czas pełnienia dyżuru nie może naruszać prawa pracownika do odpoczynku, o którym mowa w art. 132 i 133.
§ 3. Za czas dyżuru, z wyjątkiem dyżuru pełnionego w domu, pracownikowi przysługuje czas wolny od pracy w wymiarze odpowiadającym długości dyżuru, a w razie braku możliwości udzielenia czasu wolnego - wynagrodzenie wynikające z jego osobistego zaszeregowania, określonego stawką godzinową lub miesięczną, a jeżeli taki składnik wynagrodzenia nie został wyodrębniony przy określaniu warunków wynagradzania - 60 % wynagrodzenia.
~dżon

Napisano: 02 kwie 2014, 16:30

A kto powiadamia lekarza i czy lekarz się zjawi? Jeżeli nie, to nie ma procedury. Zresztą pracownik socjalny może odebrać dziecko z rodziny tylko w czasie wykonywania obowiązków służbowych. Natomiast Policji nikt nie zabrał uprawnień do dbania o bezpieczeństwo obywateli, więc w nocy także działają w oparciu o ustawę o Policji.
~Ryska

Napisano: 02 kwie 2014, 17:02

Dżon ja wiem, pracodawca może zobowiązać pracownika, tylko czy to może zrobić na tzw. gębę, np. co 6 dni. Jeśli podczas interwencji (nie czekania na interwencję) coś się mi stanie to będzie to w trakcie wykonywania obowiązków służbowych ? Czy może mnie wezwać do pozostawania w gotowości do wykonywania pracy bez zapisania tego w umowie o pracę, czy zaznaczenia tego w regulaminie pracy? Jeśli nie, bo łamie prawo, to czy ja też będę współwinna za łamanie tego prawa i poniosę konsekwencje?
~e

Napisano: 02 kwie 2014, 17:16

A co z małymi OPSami, gdzie np. jest 2 - 3 pracowników socjalnych? Miałabym mieć taki dyżur co 2 czy co 3 dni?
Mój młody mąż z dużymi potrzebami nabawi się biedny nerwicy!
~Lila

Napisano: 02 kwie 2014, 17:20

dyżur musiałby być wpisany w regulaminie pracy, bądź w umowie o pracę. zakładam, że macie w umowach wpisane godziny pracy? bo ja tak. nie dajcie się rolować i wyciskać, jak cytryna. jak policja chce mieć pracowników 24h to niech ich sobie zatrudnia. prawo daje taką możliwość.
~p

Napisano: 02 kwie 2014, 18:44

Nie ma takiej opcji. Zgłoscie sprawę do pip. Prywatne telefony? To chyba żart - niech sobie wystąpi do służb specjalnych. Ma dać służbowy. I zapewnić transport. Dyżury nie moga mieć charakteru powtarzalnego, systematycznego ponieważ nie spełniają wówczas przesłanki szczególnych okoliczności. I na PIŚMIE!
A jesli policja NOCĄ stwierdza ze jest zagrożone życie dziecka, to zgodnie z przepisami o POLICJI ma obowiązek zabezpieczyć je w ramach WŁASNYCH kompetencji.
~Jj

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x