Z weryfikacji grupowych wyszło mi, że od kilku miesięcy rodzina ma utracony dochód.
Powinnam zmienic świadczenie ze złotowek na pełne kwoty, ale mam dylemat od kiedy,
czy od miesiąca kiedy się dowiedzialam o zaistnialej sytuacji czy od miesiąca po utracie dochodu.
od kiedy zmienic zł na pelne kwoty
-
- Stażysta
- Zajmuję się: świadczenia rodzinne
- Kontakt:
-
- Referent
- Zajmuję się: St. specj.
- Kontakt:
Re: od kiedy zmienic zł na pelne kwoty
Od momentu gdy strona o to poprosi i złoży oświadczenie że by zmienić decyzję czyli najwcześniej od czerwca jeśli złoży takie oświadczenie w czerwcu
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW,ŚR
- Kontakt:
Z tym akurat trudno się zgodzić, gdyż organ ma prawo w każdym czasie bez zgody strony zmienić decyzję - szczególnie gdy jest na korzyść strony. Więc zmiana powinna nastąpić od kiedy przysługuje. Odwróćmy sytuację - a jeśli miałoby się zmienić z pełnej wysokości na "1za1" to od kiedy?
Organy kontrolne zwracają też uwagę, czy naszym działaniem nie naraziliśmy strony na szkodę
Organy kontrolne zwracają też uwagę, czy naszym działaniem nie naraziliśmy strony na szkodę
- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
@agama
Ja stwierdzam, że to z tobą się trudno zgodzić. Jestem jednych z nielicznych, którzy nie dopłaca jednorazowych dodatków przechodząc z "zł za zł" na pełne kwoty. Moje SKO też stwierdzało, że brak podstaw do takiej dopłaty. Zdarzało się, że lepiej osobie było pozostać na zł za zł niż przechodzić na pełne zasady. Ponadto jest zasada 3 miesięcy. I co ja zmienię bo widzę utratę za 2 miesiące osoba wraca do pracodawcy i kto odpowie za NP ? Wnioskodawca ? On nie został pouczony, on nic nie chciał ode mnie. Poza tym strona ma obowiązek zgłaszania nam zmian, z czego się nie wywiązała i my niby za to "nagradzać" ?
Ciekawe czy jak ktoś nie złoży wniosku a mógłby mięć świadczenia to przyznasz sama z urzędu. Dodatki na dojazdy też sama przyznajesz z urzędu bo ktoś by mieć ale nie wnioskował o to ? Są to świadczenia o które się wnioskuje i niech tak zostanie też przy zmianach. Teraz tez zaczynają wychodzić cuda z przedłużeniami COVIDowymi. Bo Pani nie zgłosiła nowego orzeczenia mimo, że nadal się kwalifikowała. I co na korzyść nie robimy NP za pół roku bo Pani powinna złożyć wniosek no ale zapomniała.
Ja stwierdzam, że to z tobą się trudno zgodzić. Jestem jednych z nielicznych, którzy nie dopłaca jednorazowych dodatków przechodząc z "zł za zł" na pełne kwoty. Moje SKO też stwierdzało, że brak podstaw do takiej dopłaty. Zdarzało się, że lepiej osobie było pozostać na zł za zł niż przechodzić na pełne zasady. Ponadto jest zasada 3 miesięcy. I co ja zmienię bo widzę utratę za 2 miesiące osoba wraca do pracodawcy i kto odpowie za NP ? Wnioskodawca ? On nie został pouczony, on nic nie chciał ode mnie. Poza tym strona ma obowiązek zgłaszania nam zmian, z czego się nie wywiązała i my niby za to "nagradzać" ?
Ciekawe czy jak ktoś nie złoży wniosku a mógłby mięć świadczenia to przyznasz sama z urzędu. Dodatki na dojazdy też sama przyznajesz z urzędu bo ktoś by mieć ale nie wnioskował o to ? Są to świadczenia o które się wnioskuje i niech tak zostanie też przy zmianach. Teraz tez zaczynają wychodzić cuda z przedłużeniami COVIDowymi. Bo Pani nie zgłosiła nowego orzeczenia mimo, że nadal się kwalifikowała. I co na korzyść nie robimy NP za pół roku bo Pani powinna złożyć wniosek no ale zapomniała.
Oprócz od kiedy zmienic zł na pelne kwoty - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
Wniosek na SZO
Decyzja SKO stwierdzająca nieważność decyzji administracyjnej
ubezpieczenie emerytalno-rentowe i zdrowotne dla osoby pobierającej ŚP
ŚP do ponownego rozpatrzenia
Obywatel Bangladeszu
dodatek z tytułu niepełnosprawności a przedłużenie
ŚP - osoba wymagająca opieki urodziła dziecko
SZO na siostre mężatkę
kto przedłuża prawo do ZP decyzja Wojewody a Covid
art.411 ochrony środowiska pkt.10p - oświadczenie strony
dzierżawa od ojca czy stanowi dochód
świadczenie rodzicielskie