Od kogo mam dostać alimenty po uchyleniu FA?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: fa
- Kontakt:
Od kogo mam dostać alimenty po uchyleniu FA?
Od kilku lat pobieram fundusz alimentacyjny. W czerwcu tego roku poszłam do pracy. Wczoraj zaniosłam do Ośrodka zaświadczenie o uzyskanym dochodzie za lipiec i okazało się, że przekroczę kryterium dochodowe. Na moje pytanie skąd teraz mam dostawać alimenty na dziecko Pani w Ośrodku odpowiedziała, że do dłużnika, że fundusz mi się nie należy od sierpnia, a Komornik to co będzie ściągał od dłużnika będzie przekazywał do Ośrodka, bo najpierw musi zostać spłacone zadłużenie z funduszu, dopiero wtedy będzie mógł przekazywać pieniądze mnie. Czy ta Pani ma rację?
-
- Referent
- Zajmuję się: FA
- Kontakt:
Re: Od kogo mam dostać alimenty po uchyleniu FA?
Tak, Pani ma racjęfa2017 pisze:Od kilku lat pobieram fundusz alimentacyjny. W czerwcu tego roku poszłam do pracy. Wczoraj zaniosłam do Ośrodka zaświadczenie o uzyskanym dochodzie za lipiec i okazało się, że przekroczę kryterium dochodowe. Na moje pytanie skąd teraz mam dostawać alimenty na dziecko Pani w Ośrodku odpowiedziała, że do dłużnika, że fundusz mi się nie należy od sierpnia, a Komornik to co będzie ściągał od dłużnika będzie przekazywał do Ośrodka, bo najpierw musi zostać spłacone zadłużenie z funduszu, dopiero wtedy będzie mógł przekazywać pieniądze mnie. Czy ta Pani ma rację?
-
- Praktykant
- Kontakt:
Nie, Pani nie ma racji. Po uchyleniu świadczeń za FA, komornik w pierwszej kolejności przekazuje wierzycielowi pieniądze do wysokości zasądzonych miesięcznie alimentów. Dopiero po zaspokojeniu miesięcznej raty resztę przekazuje do FA art. 28, ust. 2.
-
- Referent
- Kontakt:
Racja,przepraszam 

Oprócz Od kogo mam dostać alimenty po uchyleniu FA? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna przeczytaj również:
nauka w szkole dla dorosłych art. 2
spłata zadłużenia z zal.alim., co z kosztami upomnienia?
Czy zobowiązać do zarejestrowania w PUP?
działania w/c DA - co robić?
utrata statusu dłużnika alimentacyjnego
Mam do Was pytanie?????????????????????????
zmiana wysokości alimentów????
PILNE Dłużnik alimentacyjny a wpłaty od komornika
podstawa prawna aktualna funduszu aliment.
działalnośc gospodarcza JAK OBLICZYĆ DOCHÓD
Art. 30 ust. 1 ustawy FA!!!!!!
ile czasu ma dłużnik na przyjscie na wywiad
prośba dłużnika o obniżenie potrąceń
decyzja od starosty o odebraniu dłużnikowi prawa jazdy
Komunikacja z BIG i KBIG odrzucony
Fa pełnoletnia osoba stopień znaczny ma opiekuna prawnego