Odbiór kart - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 17 lut 2015, 14:42

Czy wnioskodawca musi odebrać karty osobiście czy może kogoś upoważnić do odbioru ? Mam Pana, który nie może odebrać kart ponieważ pracuje w godzinach gdy czynny jest Urząd i zastanawiam się co zrobić.
Karteczka

Napisano: 17 lut 2015, 14:50

Może odebrać ktoś z członków rodziny.
Hola

Napisano: 17 lut 2015, 15:45

Moim zdaniem nie może, bo tylko wnioskodawca był upoważniony przez wszystkich pozostałych członków rodziny do załatwienia spraw związanych z KDR. Dorosły członek rodziny może za siebie odebrać, wiadomo, ale np. za niepełnoletnią siostrę nie, bo nie jest do tego upoważniony. Trzeba się dobrze zastanowić, jak to rozwiązać. Powyższe powiedziano nam na szkoleniu.
Kinya

Napisano: 17 lut 2015, 15:58

Ja byłam na szkoleniu i też mówili że tylko wnioskodawca może odebrać karty bo jest "umocowany" do złożenia wniosku jak i odebrania kart.
We wniosku jest oświadczenie o tym (Część III) i pod tym wnioskodawca się podpisuje.
Zoa

Napisano: 18 lut 2015, 9:40

tylko wnioskodawca może, to że pracuje w godzinach urzędu to żadna wymówka żeby nie odebrać kart, my tez jak chcemy coś załatwić to musimy brać urlop albo się zwolnić więc facet złożył wniosek i facet ma ci odebrać te karty nikt inny!
anetag
VIP
Od: 23 kwie 2014, 8:12
Zajmuję się:

Napisano: 18 lut 2015, 9:44

Może odebrać pełnoletnie dziecko lub drugi rodzic, ale na oświadczeniu odbioru musi dopisać zdanie "Oświadczam, że jestem umocowany do odebrania KDR w imieniu..............."
Gops020

Napisano: 18 lut 2015, 9:47

Jeżeli przychodzi po odbiór KDR nie wnioskodawca ale inny pełnoletni członek rodziny wymieniony we wniosku to my dajemy gotowe oświadczenie takie jak na końcu wniosku czyli "Oświadczam, że jestem umocowany do odebrania KDR...... osoba podpisuje i wydajemy KDR, . Przyjmujemy, że oświadczenie tej osoby jest zgodne ze stanem faktycznym tak jak w przypadku wnioskodawcy, który składał wniosek /też nie mamy gwarancji, że rodzina upoważniła Ją do złożenia wniosku/.
ira

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x