30 marca 2015 r. chłopak kończy 18 lat i z tym dniem wygasa mu ważność KDR. Czy w tej sytuacji przed wygaśnięciem starej KDR można przyjąć przyjąć wniosek i wystąpić o wydanie nowej KDR tak aby nie było potem przerwy
Też się nad tym zastanawiałam i moim zdaniem musimy czekać aż skończy 18lat i dopiero w dniu urodzin najwcześniej zamówić nową kartę bo wcześniej ważna jest dotychczasowa karta.... jest to troche niekorzystne dla tego ucznia bo przez ok miesiąc - az nie przyjdzie nowa karta jest bez mozliwości korzystania z uprawnień ale inaczej moim zdaniem nie można. Tym bardziej, że oświadczenie o tym że jest uczniem moze złożyć dopiero jak osiągnie pełnoletność wcześniej nie ma pełnej zdolności prawnej
Zdolność prawna to co innego niż zdolność do czynności prawnych.
Zdolność prawną nabywa się od urodzenia.
Ale pełną zdolność do czynności prawnych mają pełnoletnie osoby fizyczne.
Należy dodać, że przecież wnioskującą osobą może być rodzic, a nie pełnoletnie dziecko, które i tak jest w tej rodzinie, a ponadto w dalszym ciągu na utrzymaniu rodziców.
Spróbujcie wejść w rubrykę "przedłuż kartę" na konkretnej osobie przed ukończeniem 18 r.ż. Otworzy Wam się okno i na samym dole jest napisane, że stara karta traci ważność z dniem wydania nowej. Może to świadczyć o tym, że można wcześniej złożyć wniosek, zanim karta straci ważność.
Po szkoleniu okazało się, że należy czekać jednak do ukończenia 18 roku życia i dopiero przedłużyć ważność karty. Na wniosku trzeba wpisać całą rodzinę zaznaczając, że nie ubiega się ta osoba o kartę, a u tej osoby, która ukończyła 18 lat zaznaczyć, że przedłużamy kartę.
Dla mnie jest to kompletnie bez sensu, żeby wpisywać całą rodzinę we wniosku. Na czym opierały się tak odpowiadając na szkoleniu? Rodzina jest w systemie czyli jest zweryfikowana pozytywnie, wiec nie trzeba moim zdanie wszystkich wpisywać.
Ja uważam, że we wniosku powinno się wpisać tylko osobę ubiegającą się o przedłużenie.
Cytuję z rodzina.gov.pl - pytania i odpowiedzi
Jak należy wypełnić wniosek w przypadku złożenia wniosku o przyznanie nowej Karty członkowi rodziny wielodzietnej, który był już posiadaczem Karty („tzw. przedłużenie ważności Karty”, zmiana nazwiska, adresu zamieszkania)?
We wniosku, w części II – członkowie rodziny wielodzietnej, należy wskazać tylko osobę, która występuje o przyznanie nowej Karty.