odcisk kciuka - pomocy!!!! - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 03 kwie 2014, 16:20

Wpłynął do mnie wniosek o ZP - zamiast podpisu odcisk kciuka z adnotacją potwierdzającą odcisk (osoba umieszczona w ZOL).
1. czy mogę rozpatrzyć taki wniosek - z zastosowaniem przepisu art. 79 KC
2. czy potrzebny jest wywiad do stwierdzenia że osoba jest świadoma,
~mmmm

Napisano: 03 kwie 2014, 16:34

Jeżeli masz odcisk kciuka to do tego powinni Ci dołączyć notarialne potwierdzenie (ksero ze zgodnością ) że ta osoba nie jest w stanie się podpisać i odcisk kciuka jest jej podpisem. Ja mam tak w takich przypadkach.
~m

Napisano: 03 kwie 2014, 16:37

Kodeks Cywilny
Art. 79. Osoba nie mogąca pisać, lecz mogąca czytać może złożyć oświadczenie woli w formie pisemnej bądź w ten sposób, że uczyni na dokumencie tuszowy odcisk palca, a obok tego odcisku inna osoba wypisze jej imię i nazwisko umieszczając swój podpis, bądź też w ten sposób, że zamiast składającego oświadczenie podpisze się inna osoba, a jej podpis będzie poświadczony przez notariusza lub wójta (burmistrza, prezydenta miasta), starostę lub marszałka województwa z zaznaczeniem, że został złożony na życzenie nie mogącego pisać, lecz mogącego czytać.
~Kati

Napisano: 03 kwie 2014, 16:54

może ktoś jeszcze coś doradzi z art. 79 KC wynika że albokciuk albo podpis innej osoby + potwierdzenie notarialne .... więc sama nie wiem..
~mmmm

Napisano: 03 kwie 2014, 16:57

Od kiedy organy administracji pracują na k.c.?
Art. 63 § 3 KPA
\"Podanie wniesione pisemnie albo ustnie do protokołu powinno być podpisane przez wnoszącego, a protokół ponadto przez pracownika, który go sporządził. Gdy podanie wnosi osoba, która nie może lub nie umie złożyć podpisu, podanie lub protokół podpisuje za nią inna osoba przez nią upoważniona, czyniąc o tym wzmiankę obok podpisu.\"
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 03 kwie 2014, 17:03

kronos 79 - więc co teraz???
wezwać do uzupełnienia o nowe dokumenty?, zainteresowana osoba do mnie nie przyjdzie bo jest sparaliżowana nie podpisze sie na upoważnieniu bo nie może a takie upoważnienie wypadało by mieć we wniosku
~mmmm

Napisano: 03 kwie 2014, 17:11

czy ta osoba jest w stanie wyrazić wolę, nie mówię podpisac tylko wyrazić wolę?
Jeśli tak, to można sporządzić protokół, w której osoba sporządzjaca protokół potwierdzi, że strona nie jeste w stanie złożyć podisu samodzielnie, że chce ubiegać sie o konkretne świadczenie i wyraża zgodę, by reprezentowała ja osoba upowazniona. I po klopocie. Osoba upoważniona podpisyuje się na wniosku wraz ze wzmianką, zę podpis strony jest niemożliwy, do akt nalezy dołączyć protokół i sprawa jest załatwiona.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 03 kwie 2014, 17:19

jeszcze jedno pytanko czy ten protokół może sporządzić i jednocześnie być upoważnioną do złożenia wniosku pracownica ZOL pielęgniarka lub sekretarka?
~mmmm

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x