Czy synowi wliczać to gospodarstwo, skoro z czterech warunków umowy spełnione są tylko trzy: na 10 lat, zgłoszone do geodezji, w zamian za rentę, ale właśnie zstępnemu?
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
na pewno otrzymal emeryture wydzierzawiajac ziemie synowi ? przeciez to niezgodne z przepisami ustawy o ubezpieczeniu rolnikow. U mnie babka jak przekazala synowi w dzierzawe gospodarstwo to renty nie dostala z KRUS...dopiero jak ja przepisala notarialnie synowi
spojrzałam w umowę dzierżawy : ojciec z matką wydzierżawili synowi 25.02.2015, o d tego dnia syn jest w KRUS jako rolnik z mocy ustawy a ojciec ma emeryturę rolniczą do bezterminowo, matka miała wcześniej rentę rolniczą i ma na razie do 2018.
w umowie jest zapis:
1/ zawarta pomiędzy małżonkami a synem;
2/ na 10 lat
3/ jest pieczątka,że została zgłoszona do wydziału geodezji
4/ jest zapis " wydzierżawiajacy oswiadczają, że umowa dzierżawy zostaje zawarta w celu zaprzestania działalnosci rolniczej w myśl ustawy KRUS (...)"
5/ po zakończeniu dzierżawy Dzierżawca zobowiązany jest zwrócić nieruchomość wydzierżawiajacemu.
teraz pytanie; Czy synowi liczymy to gospodarstwo za rok 2015?
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
no jesli teraz mozna wydzierzawic zstepnemu gospodarstwo zeby dostac emeryture to ok, niech bedzie ze ta dzierzawa spelnia warunki...a wtedy gospodarsytwo liczysz temu,ktory je teraz ma na podstawie umowy dzierzawy - tyle ze jesli od lutego 2015 to i dochod z gospodarsstwa liczysz mu od lutego 2015 a nie za caly rok
Ja tez na dzień dzisiejszy, gdy bierzemy do dochodu rok 2014, tego pola z 2025 roku bym nie liczyła dla syna, niestety ojcu liczyłabym ha bo to nie utrata, oraz rętę- jako uzysk