rolnik sprzedaz ziemi czy wliczac do dochodu - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 10 lut 2017, 16:31

mam rolnika ktory w tym roku czesc ziemi sprzedal a czesc darowal i na ta chwile jest bezrobotny

rozumiem ze dochod ktory bedzie brany z 2014 roku z tytulu hekatrow przeliczeniowych bedzie jako utracony ale co w zwiazku z pieniedzmi ktore otrzymal za sprzedaz ziemi ? wliczac to do dochodu uzyskanego?
czytalam gdzies tutaj ze jezeli od tej sprzedazy rolnik byl zwolniony z podatku dochodowego to nie wliczac a jezeli placil podatek to wliczyc ta kwote do uzyksanego.
Czytalam tez wyrok sadu gdzie rolnik zaskarazyl ta decyzje odrzucenia swiadczenia i wygral bo sad wlasnie powiedzial ze jezeli podatku nie bylo to dochodu takze nie bylo.
Co z dokumentami poprosic tylko o zaswiadczenie z krus ze nie jest juz rolnikiem czy oprocz tego jeszcze kat notarialny i zaswiadczenie ze skarbowki ze sprzedaz nie podlegala opopatkowaniu?

czy zna ktos konkretna odpowiedz nie na zasadzie wydaje mi sie?
marta19990

Napisano: 10 lut 2017, 17:44

Sprzedaz ziemi nie jest utrata dochodu!Podobnie dzierzawa ( chyba ze w zamian za rente, emeryture). W katalogu utraty/uzysku nie ma nic o ziemi
kajk.a

Napisano: 10 lut 2017, 17:59

kajk.a pisze:Sprzedaz ziemi nie jest utrata dochodu!Podobnie dzierzawa ( chyba ze w zamian za rente, emeryture). W katalogu utraty/uzysku nie ma nic o ziemi

no nie wiem a darowizna ziemi tez nie jest utrata dochodu?
na moje to kazde sko czy sad przyzna mu racje.
Przeciez pozbycie sie gospodarstwa rolnego jest rowno znaczne z utrata pracy stalego zrodla utrzymania. Tak samo jak pracujesz na etacie i ta prace tracisz stajesz sie bezrobotny.
Gość

Napisano: 10 lut 2017, 18:15

To ja moze zapytam na podstawie jakiego art. utracisz ziemie( dochod jak wiemy nieopodatkowany) o na jakiej podstawie doliczycie dochod z tytulu sprzedazy? Jakos tego nie widze...Katalog utraty/ uzysku jadt katalogiem zamknietym...
kajk.a

Napisano: 10 lut 2017, 20:23

kajk.a pisze:To ja moze zapytam na podstawie jakiego art. utracisz ziemie( dochod jak wiemy nieopodatkowany) o na jakiej podstawie doliczycie dochod z tytulu sprzedazy? Jakos tego nie widze...Katalog utraty/ uzysku jadt katalogiem zamknietym...
na podstawie logiki. podstawa obliczania dochodu u rolnika jest dochod z ha przeliczeniowych wiec jezeli rolnik sprzedal powiedzmy 3 ha przeliczeniowe to na logike biorac utracil dochod z tych 3 ha poniewaz ich nie posiada. Na moje oko jak to odrzuce to kazde sko czyt sad przyzna mu racje

a jak to jest odnosnie darowania ziemi np ojcu? i wybyzbycie sie wszytkich nieruchomosci rolnych czy jest to utrata dochodu?
maja87
Praktykant
Od: 09 lut 2017, 1:31
Zajmuję się: PS

Napisano: 10 lut 2017, 21:03

Logika? W naszej ustawie? No proszę Cię....:) Ja nikogo nie zmuszam żeby liczył tak jak my. Co do SKO hmm wszyscy wiemy jakie piękne kwiatki bywają.
kajk.a

Napisano: 10 lut 2017, 21:36

kajk.a pisze:Logika? W naszej ustawie? No proszę Cię....:) Ja nikogo nie zmuszam żeby liczył tak jak my. Co do SKO hmm wszyscy wiemy jakie piękne kwiatki bywają.

dobra a jak to jest w przypadku darowizny ziemi? czy to jest dochod utracony czy po prostu policzyc dochod za 2014 wtedy kiedy jeszcze ta ziemie posiadal?
maja87
Praktykant
Od: 09 lut 2017, 1:31
Zajmuję się: PS

Napisano: 13 lut 2017, 8:55

dobra a jak to jest w przypadku darowizny ziemi? czy to jest dochod utracony czy po prostu policzyc dochod za 2014 wtedy kiedy jeszcze ta ziemie posiadal?[/quote]

U nas w ośrodku byśmy policzyli jako dochód. Nadal nie ma art. na podstawie którego to utracic chcesz....
kajk.a

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x