odebranie informacji 500+ i dalsza realizacja w inny ops

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
katasia55
Praktykant
Zajmuję się: ŚR
Kontakt:

odebranie informacji 500+ i dalsza realizacja w inny ops

Post autor: katasia55 »

Mam pytanie! Jak jest z wnioskiem 500 + w sytuacji gdy osoba się przeprowadzi. Dostałam i innego OPS elektronicznie informacje o przyznaniu świadczeń 500 i co dalej???
Zgłupiałam. Nie mam wniosku a nie widzę w programie możliwości zaczytania i co ja ma teraz zrobić. pozdrawiam
Awatar użytkownika
de Charette
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: odebranie informacji 500+ i dalsza realizacja w inny ops

Post autor: de Charette »

ładnie do nich napisz, że mają ci całe akta (w oryginale) przesłać
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
rachela
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: rachela »

Może akta idą pocztą tradycyjną? Najlepiej zadzwonić i spytać :)
katasia55
Praktykant
Kontakt:

Ja myślałam że powinno być tak że elektronicznie też powinien być przesłany wniosek. Bo jeśli nie ma obowiązku ops wysyłać pocztą tradycyjną to skąd mam wziąć dane klientki aby sama wprowadzić wniosek. Stąd moje pytanie o wniosek przesłany elektronicznie wraz z informacją z innego ośrodka Jak wy robicie? a co jeśli ops wam nie wyśle
Awatar użytkownika
kronos79
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: kronos79 »

katasia55 pisze: 05 mar 2020, 9:44 a co jeśli ops wam nie wyśle
4.W przypadku powzięcia informacji o zmianie miejsca zamieszkania osoby, której przyznano świadczenie wychowawcze,dotychczasowy organ właściwy przekazuje wydaną decyzję lub informację o przyznanym świadczeniu wychowawczym wraz z aktami sprawy organowi właściwemu ze względu na nowe miejsce zamieszkania osoby, której przyznano świadczenie wychowawcze w celu ich dalszej realizacji. Organ właściwy ze względu na nowe miejsce zamieszkania osoby, której przyznano świadczenie wychowawcze, realizuje przyznane świadczenie wychowawcze bez konieczności wydawania kolejnej decyzji lub informacji oraz jest właściwy do uchylenia, zmiany prawa do świadczenia wychowawczego, w tym ustalonego decyzją, oraz do ustalania i dochodzenia świadczeń nienależnie pobranych, jeżeli uległa zmianie sytuacja rodzinna rodziny mająca wpływ na prawo do świadczenia wychowawczego, członek rodziny nabył prawo do świadczenia wychowawczego w innym państwie, chyba że przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego
stanowią inaczej, osoba nienależnie pobrała świadczenie wychowawcze lub wystąpiły inne okoliczności mające wpływ na prawo do świadczenia wychowawczego.

Organ łaski nie robi, musi wysłać Ci akta.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
katasia55
Praktykant
Kontakt:

czyli aktami sprawy jest również wniosek. No właśnie ale ops nie wysłał. Dziękuję bardzo pozdrawiam
ODPOWIEDZ