odliczanie alimentów - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 16 lis 2015, 19:04

Witam.
Czy od dochodu osoby odlicza się alimenty zaległe. Osoba dostaje obecnie rentę pomniejszoną o alimenty. Czy przy obliczaniu dochodu mam doliczyć odciągane zaległe alimenty czy faktyczny dochód który otrzymuje Klient.
Marta__

Napisano: 17 lis 2015, 9:36

Od dochodu odejmuje się tylko alimenty płacone na bieżąco.
gugu

Napisano: 17 lis 2015, 14:11

W świetle ustawowej definicji dochodu nie ma znaczenia, jakie alimenty i w jaki sposób są świadczone na rzecz innych osób. W związku z tym z dochodu powinna być odliczona kwota alimentów, które są z tego przychodu świadczone nawet poprzez przymusowe zajęcie komornika. Dotyczy to również alimentów zaległych.
Sprawa jest o tyle skomplikowana, że odliczyć od dochodu można tylko alimenty, a nie odsetki czy koszty egzekucyjne. Dlatego w każdym miesiącu należałoby ustalać u komornika na poczet jakich zaległości zaliczył potrąconą kwotę i uwzględniać przy odliczeniu tylko tą, która została przeznaczona na spłatę należności głównej.

Jeżeli ktoś się nie zgadza z moim zdaniem oraz zdaniem zawartym w wielu orzeczeniach może powołać się na tezę zawartą w wyroku Naczelnego Sądu Administracyjnego w Warszawie z 3.02.2012 r., sygn. akt I OSK 1433/11.
Teza ta brzmi - z wyjątku określonego art. 8 ust. 3 pkt 3 u.p.s. korzystać może tylko ten zobowiązany, który spłaca alimenty zgodnie z prawem - zatem w wysokości i w terminie określonym tytułem wykonawczym.

Reasumując - nie ma jednoznacznego stanowiska co do tej kwestii. Znam takie przypadki gdzie w tej kwestii jeden sąd administracyjny orzekał różnie.
kokoshaglava
Stażysta
Od: 25 maja 2011, 23:20
Zajmuję się: PS

Napisano: 17 lis 2015, 15:58

Nie mogę tego pojąć. Dlaczego bieżące odliczamy od dochodu, a zaległe nie? Widzicie w tym logikę?
gabrielka

Napisano: 18 mar 2016, 9:28

dlatego, że kiedyś ktoś mu te alimenty skredytował, a teraz to on spłaca ten kredyt, a rat kredytu nie odliczamy
felek

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem