Odliczanie alimentów, płacone "do rąk" - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 24 lip 2019, 14:21

Witam. Kobieta chce odliczyć od dochodu alimenty, które płaci na córkę z poprzedniego małżeństwa. Problem w tym, że nie ma żadnych dowodów wpłaty, ani potwierdzenia przelewu bo płaci "do rąk" dla byłego męża. Czy w takim przypadku, kobieta może dołączyć oświadczenie męża pod odpowiedzialnoscią karną, poświadczeajace, że każdego miesiąca otrzymuje alimenty w x kwocie płacone przez była żone na rzecz córki? Proszę o pomoc. Jak Wy to praktykujecie?
ola95
Stażysta
Od: 03 lip 2018, 12:33
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 24 lip 2019, 14:24

My przyjmujemy tylko przekazy lub przelewy - zgodnie z rozporządzeniem.
komosia
Awatar użytkownika
Referent
Od: 26 sty 2018, 15:09
Zajmuję się: ŚR/ŚW

Napisano: 25 lip 2019, 13:18

to w drugą stronę też nie doliczacie alimentów płaconych do rąk własnych??? mi w oświadczeniu dopisują że do rąk własnych
kasia7
Starszy referent
Od: 20 mar 2017, 14:40
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny, 500+

Napisano: 25 lip 2019, 15:23

kasia7 pisze:to w drugą stronę też nie doliczacie alimentów płaconych do rąk własnych??? mi w oświadczeniu dopisują że do rąk własnych
Boże...
"przekazy lub przelewy pieniężne dokumentujące wysokość zapłaconych alimentów, jeżeli członkowie rodziny są zobowiązani orzeczeniem sądu, ugodą sądową lub ugodą zawartą przed mediatorem lub innym tytułem wykonawczym pochodzącym lub zatwierdzonym przez sąd do ich płacenia na rzecz osoby spoza rodziny"
Chyba wiadomo, że w drugą stronę tego przepisu się nie stosuje?
komosia
Awatar użytkownika
Referent
Od: 26 sty 2018, 15:09
Zajmuję się: ŚR/ŚW

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x