Mam taką sytuację, wniosek na węgiel złożył właściciel domu. dom wynajmuje 5osobowej rodzinie, na którą jest złożona deklaracja śmieciowa, korzystają też ze świadczeń rodzinnych (na wszystko mam potwierdzenie), pojechałyśmy na wywiad i oczywiście zastałyśmy w.w rodzinę a nie właściciela-wnioskodawcę. do domu nie weszłyśmy, ale rozmawiałyśmy z najemcą, który potwierdził słownie, że mieszka pod wskazanym we wniosku adresem tylko ze swoją rodziną, wynajmuje dom od ok. 5mcy. wnioskodawca dostał wezwanie do wyjaśnień, osobiście w ośrodku. skontaktował się tylko telefonicznie i poinformował mnie, że "na moje widzi mi się" nie stawi się w ośrodku, a w ogóle obecnie przebywa za granicą i będzie dopiero na święta (w grudniu). oczywiści straszył mnie przez telefon, że jak nie dostanie dodatku to pójdzie do sądu i wójta itd.
najemcy, jak ich zapytałam czemu nie złożyli jeszcze wniosku na DW, odpowiedzieli, że właściciel domu wyraźnie im zabronił, bo od góry ich poinformował, że dodatek jemu się należy.
Wiadomo, że odmówkę dostanie, ale co jeszcze ewentualnie sprawdzić czy zebrać? mam zaświadczenie z UG dot. deklaracji śmieciowej, zaświadczenie ze świadczeń rodzinnych, notatki służbowe, po wizycie pod wskazanym adresem we wniosku i po każdej rozmowie z wnioskodawcą ( było ich dwie). dla mnie sprawa jest oczywista, nie mieszka tam i nie dostanie, ale może coś jeszcze uzupełnić.