odmowa dodatku węglowqego - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 23 lis 2022, 11:57

Mam taką sytuację, wniosek na węgiel złożył właściciel domu. dom wynajmuje 5osobowej rodzinie, na którą jest złożona deklaracja śmieciowa, korzystają też ze świadczeń rodzinnych (na wszystko mam potwierdzenie), pojechałyśmy na wywiad i oczywiście zastałyśmy w.w rodzinę a nie właściciela-wnioskodawcę. do domu nie weszłyśmy, ale rozmawiałyśmy z najemcą, który potwierdził słownie, że mieszka pod wskazanym we wniosku adresem tylko ze swoją rodziną, wynajmuje dom od ok. 5mcy. wnioskodawca dostał wezwanie do wyjaśnień, osobiście w ośrodku. skontaktował się tylko telefonicznie i poinformował mnie, że "na moje widzi mi się" nie stawi się w ośrodku, a w ogóle obecnie przebywa za granicą i będzie dopiero na święta (w grudniu). oczywiści straszył mnie przez telefon, że jak nie dostanie dodatku to pójdzie do sądu i wójta itd.
najemcy, jak ich zapytałam czemu nie złożyli jeszcze wniosku na DW, odpowiedzieli, że właściciel domu wyraźnie im zabronił, bo od góry ich poinformował, że dodatek jemu się należy.
Wiadomo, że odmówkę dostanie, ale co jeszcze ewentualnie sprawdzić czy zebrać? mam zaświadczenie z UG dot. deklaracji śmieciowej, zaświadczenie ze świadczeń rodzinnych, notatki służbowe, po wizycie pod wskazanym adresem we wniosku i po każdej rozmowie z wnioskodawcą ( było ich dwie). dla mnie sprawa jest oczywista, nie mieszka tam i nie dostanie, ale może coś jeszcze uzupełnić.
jozka78
Stażysta
Od: 07 mar 2017, 16:12
Zajmuję się: pracownik socjalny

Napisano: 23 lis 2022, 13:22

Wystarczy materiału.W podstawie prawnej przy odmowie dodaj sobie jeszcze art. 25 i 28 kodeksu cywilnego . Nam radca powiedział, że 1x na wywiad to mało, bo kolegium to uwal...sam w jednym przypadku całowałem klamkę 3x.
ttt
Podinspektor
Od: 10 paź 2017, 10:58
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 23 lis 2022, 15:33

dziękuję :)
jozka78
Stażysta
Od: 07 mar 2017, 16:12
Zajmuję się: pracownik socjalny

Napisano: 24 lis 2022, 14:33

Najpierw odmowa dla tego pana i niech najemcy składają wniosek o dodatek. Im się należy. A jeśli się boją właściciela, to przecież i tak właściciel się nie dowie czy oni dostali bo rodo. Odmowy SKO nie uwali bo ustawa wprost mówi, że dodatek nie należy się właścicielowi tylko mieszkańcom.
Z poważaniem
thorgal70
Awatar użytkownika
Referent
Od: 16 lis 2016, 13:39
Zajmuję się: Wszystkim i niczym

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem