Klient ma u nas jedynie świadczenie na posiłki (do 150% kryterium) ponieważ otrzymuje emeryturę w wysokości 800 zł.
W X otrzymał emeryturę z Niemiec z wyrównaniem od IV - po 200 euro miesięcznie. Otrzymał to bezpośrednio na konto bankowe, a nie przez przeliczenie przez polski ZUS. Wiem, że my przeliczamy wg kursu NBP ale mam problem z innymi sprawami.
Już widać, że przekroczy kryterium do pomocy na posiłki, ale klient twierdzi, że będzie musiał kiedyś zapłacić podatek dochodowy od tej kwoty i składkę na ubezpieczenie zdrowotne. Niewiele to zmieni, ale obliczyć trzeba....
Oto kilka pytań do bardziej wprawionych w takich procedurach:
1) Czy wzywać do przetłumaczenia dokumentów? (ma niemiecką decyzję)?
2) Czy faktycznie powinienem odliczać podatek dochodowy i składkę na ubezpieczenie zdrowotne, których jeszcze nie zapłacił?
a) Odnośnie podatku to w naszej ustawie w art 8 mamy do odjęcia "miesięczne obciążenie podatkiem dochodowym" - mam wątpliwości, skoro jeszcze nie zapłacił to czy powinienem to odjąć (jak?)
b) składki na ubezpieczenie zdrowotne - o ile faktycznie będzie musiał je od tej kwoty płacić, to tez przecież jeszcze nie zapłacił więc analogiczny problem
Będę wdzięczny za udzielenie odpowiedzi - choćby na któryś z powyższych punktów. Pozdrawiam.