Odmowa PCPR. kto może się odwołać ? - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 19 cze 2012, 14:23

PCPR odmówiło przyjęcia do DPS w swoim powiecie , bo klient \"trudny \". Osoba ta nie odwołała się do SKO, ponieważ nie przyjmuje do siebie swojej choroby , pomimo ,że Sąd nakazał umieścić .
Mam pytanie , czy OPS może się odwołać , bo przecież oni składali komplet dokumentów do PCPR ? Proszę o podanie podstawy prawnej.
~zainteresowany

Napisano: 22 cze 2012, 14:08

OPS nie może się odwołać. A PCPR nie ma prawa odmówić przyjęcia. Jako organ I instancji nie ma prawa zmieniać dec. również organu I instancji jakim jest OPS.
Napisz do PCPR o podanie podstawy prawnej dlaczego odmawiają przyjęcia.
~Maciek

Napisano: 22 cze 2012, 23:31

tych trudnych to najczęściej chcą lokować z daleka od siebie, bo sami chcą mieć problem z glowy, to PCPR gdzie kierują też się broni, jak delikwent dobry to wszyscy go chcą tylko teraz takich jak na lekarstwo.
~mańka

Napisano: 26 cze 2012, 15:27

Doskonale wiem,że jest to niezgodne z prawem, bo nie ma podstaw prawnych,w których jest mowa, że domy dla osób przewlekle psychicznie chorych mogą sobie swobodnie wybierać pacjentów.
Ale to się odbywa w świetle prawa , pomimo,że są decyzje sądowe o umieszczeniu i inne dokumenty medyczne. Proszę poczytać sobie fora internetowe dla rodzin ludzi, którzy kilkanaście lat chorują psychicznie.Tam jest jedna rozpacz i wołanie o pomoc. Jest pełno DPS w Polsce , w których są wolne miejsca, ale co z tego.
Dziwię się urzędnikom którzy takie decyzje wydaja , bo jak coś się wydarzy np. następna próba samobójcza lub inne , to co wtedy ?
Będzie odpowiedzialność , czy nie ?

~zainteresowany

Napisano: 27 cze 2012, 16:21

hmmmmmm.

Niestety zyjemy w takich czasach że trzeba walczyć o swoje.
Ja bym napisał do właściwego Urzedu wojewódzkiego skarge i wcale bym sie nie przejmował. Zaraz będzie kontrola. Dostaną zalecenia pokontrolne na piśmie i sprawa się wyjaśni.

Życze powodzenia.
~Maciek

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x