Odmowa - pomocy. TOM ELMER ? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 13 maja 2016, 9:19

Witam, pani złożyła na szo na swoją matkę. Jest na bezpłatnym urlopie do końca roku w związku z opieką nad matką. Musi byc odmowa, Pani będzie się odwoływać... mogę prosić wzór decyzji? nie wiem jak się za to zabrać....
now83

Napisano: 13 maja 2016, 9:20

prosta odmowa - brak rezygnacji z zatrudnienia.
Jak SKO dokopie się wyroków to mogą co to uwalić, ale ty się tym nie brudź
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 13 maja 2016, 9:22

odmowa standardowa - brak rezygnacji z zarudnienia, stosunek pracy trwa choć ciekawy jestem jak sądy do tego podejda bo nie pamiętam podbnej sprawy ale zawieszenie działalności traktują jak rezygnację
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 13 maja 2016, 10:25

a mogłabym prosić o podstawę? chciałabym żeby było dobrze bo nie miałam jeszcze odwołania/....
now83

Napisano: 13 maja 2016, 10:59

Art. 16a. 1. Specjalny zasiłek opiekuńczy przysługuje osobom, na których zgodnie z przepisami ustawy z dnia 25 lutego 1964 r. - Kodeks rodzinny i opiekuńczy (Dz. U. z 2012 r. poz. 788, z późn. zm.) ciąży obowiązek alimentacyjny, a także małżonkom, jeżeli:

1) nie podejmują zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej lub

2) rezygnują z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej

- w celu sprawowania stałej opieki nad osobą legitymującą się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności albo orzeczeniem o niepełnosprawności łącznie ze wskazaniami: konieczności stałej lub długotrwałej opieki lub pomocy innej osoby w związku ze znacznie ograniczoną możliwością samodzielnej egzystencji oraz konieczności stałego współudziału na co dzień opiekuna dziecka w procesie jego leczenia, rehabilitacji i edukacji.
Pani jest cały czas w stosunku pracy więc nie można mówić o rezygnacji z zatrudnienia lub jego niepodejmowania.

PS> kojarzą wyrok WSA, kóry mówił przyznac, ale to było dawno
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x