Odmowa rolnicy - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 10 cze 2014, 11:51

Czy ma ktoś wzór odmowy rolnicy? :D
mada50

Napisano: 10 cze 2014, 12:29

Porąbancu jakiej odmowy?
---

Napisano: 10 cze 2014, 14:32

Trollom nie dajemy pożywienia.
Gość

Napisano: 10 cze 2014, 18:49

w przypadku, gdy o zasiłek dla opiekuna ubiegają się rolnicy, małżonkowie rolników lub domownicy, w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz. U. z 2013r. poz.1403,1623 i1650)
Art. 6. ww ustawy - Ilekroć w ustawie jest mowa o:
1) rolniku — rozumie się pełnoletnią osobę fizyczną, zamieszkującą i prowadzącą na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, osobiście i na własny rachunek, działalność rolniczą w pozostającym w jej posiadaniu gospodarstwie rolnym, w tym również w ramach grupy producentów rolnych, a także osobę, która przeznaczyła grunty prowadzonego przez siebie gospodarstwa rolnego do zalesienia;
2) domowniku — rozumie się osobę bliską rolnikowi, która:
a) ukończyła 16 lat,
b) pozostaje z rolnikiem we wspólnym gospodarstwie domowym lub zamieszkuje na terenie jego gospodarstwa rolnego albo w bliskim sąsiedztwie,
c) stale pracuje w tym gospodarstwie rolnym i nie jest związana z rolnikiem stosunkiem pracy;

A teraz pomyślcie.
Jeżeli taki rolnik napisze nam oświadczenie, ze zaprzestał prowadzenia gospodarstwa rolnego to jaki z niego rolnik - biorąc pod uwagę definicję z ustawy do której odsyła nas ustawodawca w art.3 ustawy o ZDO
Jeżeli taki domownik napisze oświadczenie, ze nie pracuje w gospodarstwie rolnym jaki z niego domownik( w brzmieniu jak wyzej)
Teraz pomyślcie dalej. Takiemu gościowi oprócz ZDO opłacamy również składki tak? Jeżeli oświadczy mi że płaci je w KRUS lub przyniesie mi zaświadczenie że tam podlega ubezpieczeniu z mocy ustawy, znaczy nie zaprzestał, pracuje.
Nie żebym miała coś do rolników ale żeby nie okazało sie za jakiś czas, ze albo my przyznając świadczenie, albo rolnik składając oświadczenie nie obudził się kiedyś z ręką w nocniku.
Jola 1

Napisano: 10 cze 2014, 18:55

Kogo tam zatrudniają w tych OPS ?
Gość

Napisano: 10 cze 2014, 19:17

Jola 1 pisze:w przypadku, gdy o zasiłek dla opiekuna ubiegają się rolnicy, małżonkowie rolników lub domownicy, w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 20 grudnia 1990r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz. U. z 2013r. poz.1403,1623 i1650)
Art. 6. ww ustawy - Ilekroć w ustawie jest mowa o:
1) rolniku — rozumie się pełnoletnią osobę fizyczną, zamieszkującą i prowadzącą na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, osobiście i na własny rachunek, działalność rolniczą w pozostającym w jej posiadaniu gospodarstwie rolnym, w tym również w ramach grupy producentów rolnych, a także osobę, która przeznaczyła grunty prowadzonego przez siebie gospodarstwa rolnego do zalesienia;
2) domowniku — rozumie się osobę bliską rolnikowi, która:
a) ukończyła 16 lat,
b) pozostaje z rolnikiem we wspólnym gospodarstwie domowym lub zamieszkuje na terenie jego gospodarstwa rolnego albo w bliskim sąsiedztwie,
c) stale pracuje w tym gospodarstwie rolnym i nie jest związana z rolnikiem stosunkiem pracy;

A teraz pomyślcie.
Jeżeli taki rolnik napisze nam oświadczenie, ze zaprzestał prowadzenia gospodarstwa rolnego to jaki z niego rolnik - biorąc pod uwagę definicję z ustawy do której odsyła nas ustawodawca w art.3 ustawy o ZDO
Jeżeli taki domownik napisze oświadczenie, ze nie pracuje w gospodarstwie rolnym jaki z niego domownik( w brzmieniu jak wyzej)
Teraz pomyślcie dalej. Takiemu gościowi oprócz ZDO opłacamy również składki tak? Jeżeli oświadczy mi że płaci je w KRUS lub przyniesie mi zaświadczenie że tam podlega ubezpieczeniu z mocy ustawy, znaczy nie zaprzestał, pracuje.
Nie żebym miała coś do rolników ale żeby nie okazało sie za jakiś czas, ze albo my przyznając świadczenie, albo rolnik składając oświadczenie nie obudził się kiedyś z ręką w nocniku.
Pracowałem kiedyś w sezonowo w Niemczech, było to w styczniu, lutym i marcu.Dostałem świadectwo pracy. w Wynikało z niego że pomagałem przy żniwach. W styczniu żniwa ? Można? -można.
żniwiarz

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x