odmowa świadczenia pielęgnacyjnego - treść skargi - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 17 kwie 2023, 10:42

Osoba z mojej rodziny otrzymała decyzje odmowne w sprawie świadczenia pielęgnacyjnego, zarówno przez organ I jak i II instancji. Podstawa odmowy przez SKO - nie występuje związek przyczynowy, ponieważ zakres pomocy jakiej wymaga niepełnosprawny i jaką świadczy wnioskodawca nie jest tego rodzaju żeby wykluczał podjęcie zatrudnienia.
Jeśli są tutaj osoby które mogą pomóc mi, co do treści skargi, albo mogą podzielić się wyrokami proszę o pomoc :cry:
aleksandra.polnik
Praktykant
Od: 17 kwie 2023, 10:34
Zajmuję się: FA

Napisano: 17 kwie 2023, 10:51

jak chcesz wyroki, że taki związek jest konieczny i jest podstawową przesłanką jaką należy badać i jaka musi zaistnieć to służę.... ale chyba jednak nie o takie chodzi ;)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 17 kwie 2023, 11:06

SKO jakby podważało orzeczenie o znacznym stopniu. Dla mnie to niedorzeczne... Skoro osoba ma takie orzeczenie, to jak można wysuwać wniosek, że nie wymaga aż takiej opieki, skoro w ustawie jednoznacznie jest napisane. :?
aleksandra.polnik
Praktykant

Napisano: 17 kwie 2023, 11:11

nikt nie podważa orzeczeń i o tym sądy też wielokrotnie pisały

świadczenie pielęgnacyjne nie jest dla osoby niepełnosprawnej za "manie" orzeczenia o znacznym stopniu ale dla członka rodziny, który rezygnuje z aktywności zawodowej w związku z koniecznością zapewnienia opieki

znam wiele osób, które mają znaczny stopień i są niemal całkowicie samodzielne, 2 pracują w moim urzędzie ;)

będzie świadczenie wspierające od stycznia "za manie orzeczenia i wymaganie opieki" i niepełnosprawny będzie decydował komu przekaże "za opiekę"....
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 17 kwie 2023, 11:24

ja miałam sytuację potwierdzoną wywiadem, że syn robi zakupy, zawiezie do lekarza wykupi leki i tyle, sory synowa przyjdzie umyć okna
osoba wymagająca opieki mieszka sama, podstawowe czynności wykonuje samodzielnie
w odmowie pisałam, że zakres wykonywanej opieki nie wymaga rezygnacji z zatrudnienia
ale sko i tak przyznało
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 17 kwie 2023, 11:29

Tom. pisze:
17 kwie 2023, 11:11

będzie świadczenie wspierające od stycznia "za manie orzeczenia i wymaganie opieki" i niepełnosprawny będzie decydował komu przekaże "za opiekę"....
dobrze czytałam, że to zadanie idzie do zus ?
jasiak
VIP

Napisano: 17 kwie 2023, 11:31

tak, na ten moment w projekcie jest ZUS
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 17 kwie 2023, 11:33

Rozumiem, że ŚP nie jest dla wszystkich. W mojej rodzinie osoba chora ma rzuty choroby. I w zależności w jakim jest stanie zmienia się jej samodzielność. Ciężko podjąć zatrudnienie na 2 miesiące, a później kilka miesięcy nie pracować, i tak w koło.

Czy w skardze trzeba podać podstawę prawną? Czy możemy ją napisać swoimi słowami?
aleksandra.polnik
Praktykant

Napisano: 17 kwie 2023, 11:41

aleksandra.polnik pisze:
17 kwie 2023, 11:33
Rozumiem, że ŚP nie jest dla wszystkich. W mojej rodzinie osoba chora ma rzuty choroby. I w zależności w jakim jest stanie zmienia się jej samodzielność. Ciężko podjąć zatrudnienie na 2 miesiące, a później kilka miesięcy nie pracować, i tak w koło.

Czy w skardze trzeba podać podstawę prawną? Czy możemy ją napisać swoimi słowami?
nie wiem czy nie dla wszystkich
widać wywiad środowiskowy był tak sporządzony, że są wątpliwości, nie znam szczegółów sprawy
jasiak
VIP

Napisano: 17 kwie 2023, 11:41

piszesz co chcesz, co do zasady z czym się nie zgadzasz i dlaczego tak uważasz

tylko nie dajcie się naciągnąć różnym "prawnikom" deklarującym pomoc w uzyskaniu SP, nie osiągną więcej niż samemu można osiągnąć a liczą sobie kolosalne pieniądze
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem