Pan pobiera u nas SZO w związku z opieką nad niepełnosprawną matką. Opłacamy za niego składki społeczne do ZUS. Chciałby się teraz ubiegać o świadczenie pielęgnacyjne. Czy ma złożyć podanie o uchylenie SZO i dopiero składać wniosek o ŚP czy może w trakcie pobierania SZO składać wniosek o ŚP?
ja kilka lat temu tak miałam to płaciłam szo
sko w decyzji na śp - przyznającej pisali, że należy uchylić śp i osoba ma zwrócić szo
miałam, oświadczenie strony, że zrezygnuje po przyznaniu śp, bo szo to jedyny jej dochód
miałam tak chyba z 3 czy 4 przypadki
my stosujemy na co dzień orzeczenie TK więc prościej było najpierw uchylać a potem przyznawać SP. Ludzie też wiedzieli jak orzekamy więc nie mieli oporów rezygnować najpierw.
Tylko u mnie to przede wszystkim były rezygnacje z ZDO.
Rozumiem ,że sprawa będzie przechodzić przez SKO. Jeżeli TAK to proponuję:
Na wniosek strony uchyl SZO jeżeli możesz to jeszcze od 01.04.2023r. (zależy jak masz wypłaty)i przyjmij wniosek na św. piel...postępowanie standardowe...
Aby klient nie był stratny(tak na wszelki wypadek) to 28.04.2023r. przyjmij jeszcze wniosek na szo i zawieś postępowanie do czasu zakończenia sprawy św. piel.
To tak asekuracyjnie- gdyby sprawa ze św. piel zakończyła się negatywnie - będziesz póżniej mieć możliwość wyrównania szo.
Jeżeli otrzyma świadczenie - klient wycofa wniosek o szo albo umorzysz postępowanie.