kobieta otrzymala decyzję zobowiązującą do zwrotu, napisała podanie o umorzenie. pobiera u nas teraz zasiłek rodzinny. chcę napisać decyzję odmowną jezeli chodzi o umorzenie a moge w tej samej decyzji napisać że bede jej potracac NP z biezacych?
Już w decyzji żądającej zwrotu powinnaś jej napisać, że pieniądze bedą jej potracane z bieżąco wypłacanych świadczeń. Na to nie potrzebujesz osobnego postepowania czy zgody. Na to masz ustawę. Art. 30 ust. 6 ustawy o świadczeniach rodzinnych. źle wydałaś decyzje.
Ja mam podobny przypadek. W decyzji o zwrocie mam informację o potrącaniu z bierzaco wypłacanych świadczeń . Ale klienta złozyła podanie o umorzenie kwoty o odsetek. Rozumiem że odsetek nie mogę umorzyć a czy powinnam wydac dezyzję o odmowie umorzenia i odsetkach?
a czy żeby wydać taką decyzję o umorzeniu lub nie to wpierw nie powinno być wywiadu ustalającego sytuacje rodziny?
Ja bym nie wydała decyzji odmownej umorzenia bez takiego wywiadu, przecież osoba się może odwołać o d takiej decyzji i zarzucić, że nie przyjrzałaś się jej sytuacji
Jeżeli chodzi o potrącanie z bieżących wypłat to:
Wyślij jej informację że będą takie potrącenia z bieżący wypłat świadczeń rodzinnych ( od kiedy, w jakiej wysokości, z jakiej decyzji, na podstawie art. 30 ust. 6 ustawy, itp.), nie potrzebujesz jej zgody, pod warunkiem, że decyzja żądająca zwrotu jest już prawomocna.
Jeśli chodzi o odmowę umorzenia to faktycznie musisz się dowiedzieć o jej sytuacji rodzinnej, dochodowej. Wezwij ją i zrób z nią protokół przesłuchania strony. Dopiero wtedy możesz "zrobić" decyzję.