ZDO UCHYLIĆ? - Bardzo proszę o pomoc!!! - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 06 lut 2015, 13:52

Pani pobiera ZDO na matkę. W styczniu mieliśmy anonim - telefon iż Pani wyjeżdża za granicę do pracy. Już ponoć od listopada, nie ma jej przez 3 tyg. wraca na kilka dni i znowu wyjeżdża. Opiekę w tym czasie nad niepełnosprawną matką sprawują wnuczki. Wysłaliśmy pracownika socjalnego w celu potwierdzenia opieki - faktycznie Pani nie było. W ślad za tym wezwałyśmy Panią oraz wnuczki na przesłuchanie w lutym oraz napisałyśmy postanowienie o wznowieniu z urzędu postępowania w celu spr. czy istnieją podstawy do zmiany lub uchylenia decyzji. Teraz czekamy, tylko zastanawiam się czy tak naprawdę ja mam podstawy do uchylenia decyzji ZDO, na podst. jakiego art., gdyż w ustawie nie ma dokładnie sprecyzowanego jak ta opieka ma wyglądać - w SZO art. 16a ust.2 jest słowo "stałej opieki" a przy ZDO czy ŚP takowej nie ma???? Juz sama nie wiem ?????
Druga sprawa co z tymi okresami gdy jej nie było- czy nie będzie nienależnie pobranego świadczenia - czy robić wszczęcie do NP ( bez względu na to czy uchylę czy nie ZDO)???
dazzle

Napisano: 06 lut 2015, 14:55

Tak nie ma sprecyzowanej opieki, ale sam fakt wyjazdu wskazuje ,że ni jak nie była ona sprawowana
Gośka76

Napisano: 11 lut 2015, 12:14

ELMERKU POMOCY ;) ;) ;) ;) ;) podbijam temat
Braaaaarrrrdzo proszę o pomoc,
dazzle

Napisano: 12 lut 2015, 14:34

mam podobny problem. ktoś coś wie?
evell

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny