Dzień dobry. Dziś dostałam decyzje o odmowie zasiłku szkolnego ponieważ dokumenty jakie złożyłam według Pana Wójta nie stwierdzają że jestem jako rodzic długotrwale chora. Uważałam że o zasiłek szkolny można się starć z uwagi na przejściowe problemy w rodzinie, dlatego nie dołączałam innych zaświadczeń czy np. orzeczenia córki. Troche mnie to rozeźliło i co teraz odwoływać się do Sko
wójt powinien rozpatrzyć wniosek pod kątem czy zdarzenie losowe jakie miało miejsce miało wpływ na pogorszenie pani sytuacji finansowej. Zasiłek szkolny przyznaje się uczniowi, znajdującemu się przejściowo w trudnej sytuacji materialnej z powodu zdarzenia losowego.
Co ważne wniosek składa się 2 miesiące od wystąpienia zdarzenia. Od jak dawna Pani choruje? Czy przedstawiła Pani dokumenty potwierdzające,że choruje Pani max. od 2 miesięcy?
Oczywiście że można się odwołać do SKO za pośrednictwem wójta.
10 sierpnia br. miałam operację kardiologiczną co na prawdę znacznie nadszarpnęło nasz budżet domowy, w/w dokumenty to potwierdzają ale wójt w decyzji pisze iż nie jest to choroba przewlekła i z tego powodu mi dał odmowę
skoro wójt już wydał decyzję odmowną,to pozostaje tylko odwołać się od decyzji wójta
wójt przekaże dokumenty do Samorządowego Kolegium Odwoławczego, który się wypowie w temacie
ważne jest,żeby odwołanie złożyć w terminie 14 dni od otrzymania decyzji