czy ktoś dawał odmowę jak wykazany jest w empati pit 39 ze zbycia nieruchomości? Na co się powołujecie dając odmowę, bo zapewne osoba przekroczy dochód jak doliczę. Podatek ma 0,00 zł.
Musisz sprawdzić czy ta osoba za sprzedaż nieruchomości nie kupiła kolejnego mieszkania i została zwolniona z podatku, wtedy tego nie liczysz do dochodu.
Ja się nie zgodzę z John. Przy zbyciu nieruchomości to strona ma dostarczyć zaświadczenie z US, że taki dochód jest w całości zwolniony z podatku a nie pracownik ma za tym latać. Nie jest proste uzyskać takie zaświadczenie (przynajmniej u nas w US). Masz dwie możliwości dać odmowę na podstawie że dochód nie znajduję się w katalogu utraty uzysku i brak stosownego zaświadczenia stwierdzającego że to dochód jest w całości nieopodatkowany (najlepiej pouczyć stronę niech się odwoła). Druga możliwość zawieszenie postępowania do czasu dostarczenia przez stronę stosownego zaświadczenia (na które pewnie poczeka) i dopiero mając ten dokument, stwierdzający że dochód w całości jest zwolniony z podatku, nie brać go pod uwagę.
mam pismo z US, że pani skorzystała ze zwolnienia opodatkowania i ma jeszcze czas na udokumentowanie wydatków-do końca tego roku. I teraz tak się zastanawiam czy dac odmowę czy nie?
Jak przeglądniesz forum to znajdziesz że SKO różnie wydaje decyzje w tej sprawie. Jeśli nie jesteś pewna/pewien daj odmowę z pouczeniem żeby się odwołali. W moim SKO wisi taka sprawa ponad pół roku bo SKO zawiesiło postępowanie na dostarczenie zaświadczenia a Pani nie może go uzyskać z US póki nie rozliczy się z podatku.
Beatris123 pisze:mam pismo z US, że pani skorzystała ze zwolnienia opodatkowania i ma jeszcze czas na udokumentowanie wydatków-do końca tego roku. I teraz tak się zastanawiam czy dac odmowę czy nie?
ja jak mam zaświadczenie z US to przyznaję
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes