odmowa -zbycie nieruchomości - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 23 sty 2017, 17:44

czy ktoś dawał odmowę jak wykazany jest w empati pit 39 ze zbycia nieruchomości? Na co się powołujecie dając odmowę, bo zapewne osoba przekroczy dochód jak doliczę. Podatek ma 0,00 zł.
Beatris123

Napisano: 23 sty 2017, 17:48

Musisz sprawdzić czy ta osoba za sprzedaż nieruchomości nie kupiła kolejnego mieszkania i została zwolniona z podatku, wtedy tego nie liczysz do dochodu.
John
Stażysta
Od: 28 sty 2016, 11:31
Zajmuję się:

Napisano: 24 sty 2017, 8:16

Ja się nie zgodzę z John. Przy zbyciu nieruchomości to strona ma dostarczyć zaświadczenie z US, że taki dochód jest w całości zwolniony z podatku a nie pracownik ma za tym latać. Nie jest proste uzyskać takie zaświadczenie (przynajmniej u nas w US). Masz dwie możliwości dać odmowę na podstawie że dochód nie znajduję się w katalogu utraty uzysku i brak stosownego zaświadczenia stwierdzającego że to dochód jest w całości nieopodatkowany (najlepiej pouczyć stronę niech się odwoła). Druga możliwość zawieszenie postępowania do czasu dostarczenia przez stronę stosownego zaświadczenia (na które pewnie poczeka) i dopiero mając ten dokument, stwierdzający że dochód w całości jest zwolniony z podatku, nie brać go pod uwagę.
keke

Napisano: 24 sty 2017, 11:03

mam pismo z US, że pani skorzystała ze zwolnienia opodatkowania i ma jeszcze czas na udokumentowanie wydatków-do końca tego roku. I teraz tak się zastanawiam czy dac odmowę czy nie?
Beatris123

Napisano: 24 sty 2017, 12:50

Jak przeglądniesz forum to znajdziesz że SKO różnie wydaje decyzje w tej sprawie. Jeśli nie jesteś pewna/pewien daj odmowę z pouczeniem żeby się odwołali. W moim SKO wisi taka sprawa ponad pół roku bo SKO zawiesiło postępowanie na dostarczenie zaświadczenia a Pani nie może go uzyskać z US póki nie rozliczy się z podatku.
keke

Napisano: 24 sty 2017, 13:20

Beatris123 pisze:mam pismo z US, że pani skorzystała ze zwolnienia opodatkowania i ma jeszcze czas na udokumentowanie wydatków-do końca tego roku. I teraz tak się zastanawiam czy dac odmowę czy nie?
ja jak mam zaświadczenie z US to przyznaję
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 24 sty 2017, 13:38

Chodziło mi, żeby wezwać Panią do wyjaśnień w sprawie zbycia.
John
Stażysta
Od: 28 sty 2016, 11:31
Zajmuję się:

Napisano: 24 sty 2017, 13:45

na szkoleniu mówili , że jak nie ma podatku to tego nie licze do dochodu
xxxxxx

Napisano: 25 sty 2017, 13:20

w piątek dopiero koleżanaka jedzie na szkolenie więc się zapyta jak z tym dochodem jest.
Beatris123

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x