Wyrok WSA Gdańsk w mojej spawrie-zbieg ŚP i ŚRO - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 24 sty 2017, 9:50

Pani, która jest świadczeniobiorcą świadczeń rodzinnych w tutejszym ośrodku, posiada dwie córki i od lat korzysta ze świadczeń rodzinnych w tutejszym ośrodku. Od roku 2014 pobiera w tutejszym ośrodku świadczenie pielęgnacyjne w związku z opieką nad niepełnosprawną starszą córką a w dniu 11.01.2016 r. złożyła wniosek o ustalenie prawa do świadczenia rodzicielskiego na młodszą córkę urodzoną 20.11.2015 r. Dnia 02.02.2016 r. wezwaną wnioskodawczynie do złożenia oświadczenia i dokonania wyboru świadczenia rodzinnego w związku ze zbiegiem uprawnień, o którym mowa w art.27 ust.5 ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (tekst jednolity: Dz. U. z 2016 r. poz. 1518 z późn. zm.) zwanej dalej ustawa o świadczeniach rodzinnych. Z oświadczenia złożonego przez w/w Panią w dniu 08.02.2016 r., wynika że w/w chce otrzymywać świadczenie pielęgnacyjne na starsza córkę oraz świadczenie rodzicielskie na młodszą córkę i fakt urodzenia drugiej córki nie koliduje w sprawowaniu opieki nad starszą córką. Po przeprowadzonym postepowaniu oraz po uzyskaniu opinii prawnej odmówiono tej Pani prawa do świadczenia rodzicielskiego na młodszą córkę z powodu zbiegu uprawnień do świadczeń rodzinnych, o którym mowa w art. 27 ust.5 ustawy o świadczeniach rodzinnych. W ustawowym terminie w/w złożyła odwołanie do SKO od decyzji odmownej wydanej przez tutejszy ośrodek. SKO utrzymało decyzje tutejszego ośrodka w mocy na co w/w złożyła skargę do WSA Gdańsk. Dnia 12.01.2017 r. tutejszy ośrodek otrzymał wyrok WSA w Gdańsku (treść wyroku w załączeniu), w którym to uchylił decyzję zarówno SKO Słupsk jak i decyzję tutejszego ośrodka oraz w uzasadnieniu wyroku wskazał na ponowne rozpatrzenie sprawy.
Biorąc pod uwagę powyższy wyrok oraz przesłanki ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych ( t.j. Dz. U. z 2016 r. poz. 1518 z późn. zm.) tutejszy ośrodek winien przyznać w/w Pani świadczenie rodzicielskie na młodsza córkę czy mimo wszystko powinien odmówić prawa do tego świadczenia powołując się na art.27 ust.5 ustawy o świadczeniach rodzinnych że mimo wszystko występuje zbieg tych uprawnień.
To jest ten wyrok III SA/Gd 573/16 - Wyrok WSA w Gdańsku z 2016-10-27
Link do wyroku: https://www.orzeczenia.com.pl/orzeczenie ... spoleczna/
Helenka

Napisano: 24 sty 2017, 10:14

według ustawy naszej w dalszym ciągu odmowa, nie wiem czy dobrze zrozumiałam ale ojciec dzieci nie pracuje (tak zrozumiałam) to czemu nie "zamienili się" ona na rodzicielski ona na śp
olga271

Napisano: 24 sty 2017, 10:17

a już widzę, sorrki doczytałam, że ojciec starszej córki nie żyje
olga271

Napisano: 24 sty 2017, 10:29

Ojciec starszej córki nie żyje a obecny partner (nie mąż) pracuje i pracował w tamtym okresie.
Helenka

Napisano: 24 sty 2017, 11:23

u nas w podobnym przypadku sko Lublin uchyliło nasza zaskarżoną decyzję i od razu przyznało wnioskodawczyni prawo do świadczenia rodzicielskiego, dzięki czemu Pani pobiera i świadczenie pielęgnacyjne na starsze dziecko i świadczenie rodzicielskie na młodsze.
ja-fas

Napisano: 24 sty 2017, 11:33

ja-fas w odróżnieniu do Waszej sprawy WSA Lublin nie miał wątpliwości i przyznał świadczenie rodzicielskie natomiast w naszym przypadku uchylił decyzję nasza i SKO a rozstrzygnięcie ponownie scedował na nas- więc do końca sąd chyba przekonany o przyznaniu tego świadczenia nie jest.
Helenka

Napisano: 25 sty 2017, 21:48

Nie chcę nikogo obrażać ale poziom postu Helenka jak domniemywam pracownika socjalnego jest naprawdę żenujący. Pomyliłaś Samorządowe Kolegium Odwoławcze z Wojewódzkim Sądem Administracyjnym. SKO jest organem II instancji w stosunku do decyzji OPS-ów i może uchylić decyzję oraz przyznać świadczenie. WSA zaś jest organem do którego składa się skargę na decyzję SKO. WSA nie jest organem odwoławczym. WSA uchyla decyzję organów i przekazuje do ponownego rozpatrzenia, a organy są związane treścią wyroku WSA.
Nieznajomość takich podstawowych kwestii jako urzędnik to naprawdę żal mi.
P.S. I potem taki urzędnik dostaje sprawę z WSA i myśli że Sąd nie był przekonany oraz pozostawił urzędnikowi do decydowania.
Gość

Napisano: 25 sty 2017, 22:04

Cytat z wyroku: Co z niego jest nie jasne???

"Rozpoznając sprawę ponownie organ administracji rozpozna wniosek skarżącej z dnia 11 stycznia 2016 r. o przyznanie świadczenia rodzicielskiego, będąc jednocześnie - stosownie do treści art. 153 p.p.s.a. - związany przy tym oceną prawną wyrażoną przez Sąd, a w szczególności dokonaną przez Sąd wykładnią przepisu art. 27 ust. 5 ustawy o świadczeniach rodzinnych."

Treść p.p.s.a.
Art. 153. Ocena prawna i wskazania co do dalszego postępowania wyrażone
w orzeczeniu sądu wiążą w sprawie organy, których działanie, bezczynność lub
przewlekłe prowadzenie postępowania było przedmiotem zaskarżenia, a także sądy,
chyba że przepisy prawa uległy zmianie.
ktosss

Napisano: 25 sty 2017, 22:07

Skoro Sąd pisze że organ jest związany wykładnią prawa z wyroku a w szczególności art. 27 ust. 5 u.ś.r. to co tu jest nie jasne. Znowu chcesz ten sam błąd popełnić z tą wykładnią???
ktosss

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x