odp. ministerstwa starosta i prokuratura - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 10    [ Posty: 92 ]

Napisano: 20 lis 2015, 9:49

Dostałam dziś odpowiedź ministerstwa na pytanie czy jak już kiedyś wydana była decyzja o uznaniu za dłużnika to jak prowadzę dziś postępowanie tzn. czy po wezwaniu na wywiad (dłuznik nie przychodzi albo nie rejestruje się w UP) kieruję wniosek do starosty i do prokuratury . Skrócę odpowiedz która miała półtora strony

NIE ROBIĘ NIC, nie ma ani wniosku do starosty ani do prokuratury

Juz przymierzam się do pisma do ministerstwa z zapytaniem po co teraz wogóle wezwanie na wywiad dłużnika
skoro i tak czy przyjdzie czy nie to nic mu nie zrobie, czy ma sens zobowiązywanie go na wywiadzie do zarejestrowania sie jako bezrobotny skoro czy to zrobi czy nie - nie robie nic.
I co napisać mu w wezwaniu? Panie nie przychodź Pan bo cokolwiek pan zrobisz i tak mam związane ręce i to wezwanie to tylko sztuka dla sztuki .... porażka. najfajniej jak sie mnie spyta co mu teraz grozi...hahahah
Niech mi ktoś wyjaśni sens tej procedury ...ręce opadają.
eska 1

Napisano: 20 lis 2015, 10:15

Brawo oni ! Brawo my !
rmf

Napisano: 20 lis 2015, 13:37

A na dodatek to:
Art. 54. § 1. W wezwaniu należy wskazać:
6) skutki prawne niezastosowania się do wezwania.
Geniusze z Ministerstwa...
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 20 lis 2015, 14:34

RR ... właśnie w związku z tym art 54 zajrzałam do ustawy i w zasadzie tam nie ma mowy o wezwaniu .

O dziś będe dłużnika na wywiad ZAPRASZAĆ ..!!!!!!!!!!!!!! :lol:
eska 1

Napisano: 20 lis 2015, 15:16

eska 1 pisze:Dostałam dziś odpowiedź ministerstwa na pytanie czy jak już kiedyś wydana była decyzja o uznaniu za dłużnika to jak prowadzę dziś postępowanie tzn. czy po wezwaniu na wywiad (dłuznik nie przychodzi albo nie rejestruje się w UP) kieruję wniosek do starosty i do prokuratury . Skrócę odpowiedz która miała półtora strony

NIE ROBIĘ NIC, nie ma ani wniosku do starosty ani do prokuratury

Juz przymierzam się do pisma do ministerstwa z zapytaniem po co teraz wogóle wezwanie na wywiad dłużnika
skoro i tak czy przyjdzie czy nie to nic mu nie zrobie, czy ma sens zobowiązywanie go na wywiadzie do zarejestrowania sie jako bezrobotny skoro czy to zrobi czy nie - nie robie nic.
I co napisać mu w wezwaniu? Panie nie przychodź Pan bo cokolwiek pan zrobisz i tak mam związane ręce i to wezwanie to tylko sztuka dla sztuki .... porażka. najfajniej jak sie mnie spyta co mu teraz grozi...hahahah
Niech mi ktoś wyjaśni sens tej procedury ...ręce opadają.

a mogłabyś udostępnić ksero tego pisma??? bardzo proszę [email protected] Z góry bardzo dziękuję
kassia

Napisano: 20 lis 2015, 15:38

Mogę i ja prosić [email protected]?
kachaaa

Napisano: 20 lis 2015, 16:17

ja tez uważam ze oni powinni iść do prokuratury bo inaczej bezkarni chodza - nie wiem czy to ustawodawca miał na myśli czy znowu czegoś nie przewidzieli i nie dopisali. jestem w kropce i już sama nie wiem co mam robic. jeden szkolący mółwi słać do prokuratury, drugi ze nie i bądź tu człowieku mądry
mopsik22

Napisano: 20 lis 2015, 16:19

"ustawodawca miał na myśli"
to bluźnierstwo!
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 20 lis 2015, 16:30

Przecież sami trąbiliście od lat, że co roku te same działania powtarzane są - ja te obowiązki zmniejszono wprowadzając art. 5a ust. 2, to dalej źle.
A po drugie, to jak stosujesz art. 5a ust. 2, to znaczy, że już decyzja o uznaniu (...) została wydana, a więc już wniosek do prokuratury był złożony, tak jak wniosek o zatrzymanie prawa jazdy.
Po co więc to samo powtarzać?
Po trzecie to sam wierzyciel może do prokuratury wnioski o sciąganie składać 10 razy w miesiącu,
po czwarte to jak jest wypłacany fa to prokuratura ma obowiązek z urzędu ścigac dłużnika z art. 209 kk.

Jak czytam twoj wpis i "żale" eska to zastanawiam się skąd ty się urwałas,
magdamm

Napisano: 20 lis 2015, 16:38

nie trybisz za bardzo.
1. wydawanie jednych i tych samych decyzji było błędem. KPA się kłania. Nie pisanie do prokuratury i o zabranie prawa jazdy;
2. patrz pkt wyżej;
3. może, wcześniej też mógł. Jakie to ma znaczenie?
4. jaj se robisz. Prokurator wszechwiedzący. Wie co jest wypłacane
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Strona 1 z 10    [ Posty: 92 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x