W przypadku ustania przyczyny, dla której dokonano odpisu aktualizującego wartość aktywów, w tym również odpisu z tytułu trwałej utraty wartości, równowartość całości lub odpowiedniej części uprzednio dokonanego odpisu aktualizującego zwiększa wartość danego składnika aktywów i podlega zaliczeniu odpowiednio do pozostałych przychodów operacyjnych lub przychodów finansowych.
ale
Należności umorzone, przedawnione lub nieściągalne zmniejszają dokonane uprzednio odpisy aktualizujące ich wartość.
...tu chyba coś z rezerwami jest pomylone ale...analogicznie właśnie art 35c o tym mówi. MAsz należność wątpliwą np. na 31.12.2018, a nalezności wyceniasz w kwocie wymaganej zapłaty z zachowaniem ostrożności. Np.100zł. należności uznajesz za wątpliwe na 31.12.2018. Czyli w bilansie masz należność 0 a załaczniku 12 masz 100zł. i w rzis też masz 100zł.
W roku np.2019 udaje się ja jednak wyegzekwować te 100zł....czyli te 100zł idzie na PPO
ja rozumiem, tylko w informacji dodatkowej mamy uwzględnić stan odpisu na początek roku, wykorzystanie, rozwiązanie, zwiększenie i stan na koniec roku. Ja mam tylko moim zdaniem rozwiązanie co do dłużników, którzy zaczęli spłacać, i zwiększenia. Bo nie rozumiem pojęcia "wykorzystanie'.