odpłatność
-
- Praktykant
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
odpłatność
Hej,
dopiero się uczę, ale dwie koleżanki mówią mi dwie różne wersje i już sama zgłupiałam, pomóżcie proszę:
jest matka umieszczona w dps - dochód 3000zł
ma tylko 3 dzieci:
pierwsze - pracuje nie ma rodziny
drugie - osoba przebywa w innym dps
trzecie - osoba w rodzinie.
No i teraz słyszę dwie wersje wydarzeń:
1. Opłata za dps wynosi 6800- podział:
osoba umieszczona 70% czyli 2100...zostaje 4700
dzielę 4700 na trzy osoby zobowiązane czyli po ok 1550, a potem sprawdzam kto może płacić?
2.Czy opcja że dzielę 4700 na 2 osoby i dopiero sprawdzam ile mogą płacić bo drugie dziecko przebywa w dps i będzie zwolnione?
Jestem za opcją 1wszą gdzie dzielę na wszystkich i potem po wywiadach ściągam ile można ale koleżanka twierdzi że skoro wiem że jedna z nich nie zapłaci to po co ją uwzględniać?
dopiero się uczę, ale dwie koleżanki mówią mi dwie różne wersje i już sama zgłupiałam, pomóżcie proszę:
jest matka umieszczona w dps - dochód 3000zł
ma tylko 3 dzieci:
pierwsze - pracuje nie ma rodziny
drugie - osoba przebywa w innym dps
trzecie - osoba w rodzinie.
No i teraz słyszę dwie wersje wydarzeń:
1. Opłata za dps wynosi 6800- podział:
osoba umieszczona 70% czyli 2100...zostaje 4700
dzielę 4700 na trzy osoby zobowiązane czyli po ok 1550, a potem sprawdzam kto może płacić?
2.Czy opcja że dzielę 4700 na 2 osoby i dopiero sprawdzam ile mogą płacić bo drugie dziecko przebywa w dps i będzie zwolnione?
Jestem za opcją 1wszą gdzie dzielę na wszystkich i potem po wywiadach ściągam ile można ale koleżanka twierdzi że skoro wiem że jedna z nich nie zapłaci to po co ją uwzględniać?
-
- Praktykant
- Kontakt:
Re: odpłatność
opcja 1 dzielimy równo. to że ktoś jest zwolniony nie może wpływać na zwiększenie odpłatności pozostałych, oni są w równych częściach zobowiązani.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: PS/ŚW/ŚR/FA/ itd.
- Kontakt:
IV SA/Po 635/23, Odmowa przez osoby zobowiązane, zawarcia umowy w przedmiocie wysokości opłaty za pobyt mieszkańca w domu pomocy społecznej - Wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Poznaniu
LEX nr 3631559 - wyrok z dnia 9 listopada 2023 r.
W przypadku odmowy przez osoby zobowiązane, zawarcia umowy w przedmiocie wysokości opłaty za pobyt mieszkańca w domu pomocy społecznej, wysokość opłaty za pobyt w domu pomocy społecznej ustala organ gminy w decyzji administracyjnej. W tym zakresie należy jednak rozróżnić dwie sytuacje. Pierwszą - uregulowaną w art. 61 ust. 2d u.p.s. - gdy osoby zobowiązane odmawiają zawarcia umowy, o której mowa w art. 103 ust. 2, ale godzą się na przeprowadzenie rodzinnego wywiadu środowiskowego. W takim przypadku wysokość ich opłaty za pobyt mieszkańca domu w domu pomocy społecznej ustala się z uwzględnieniem ograniczeń, o których mowa w ust. 2 pkt 2 i art. 103 ust. 2 u.p.s. Natomiast druga sytuacja - do której nawiązuje art. 61 ust. 2e u.p.s. - wiąże się z odmową zawarcia umowy, wskazanej w art. 103 ust. 2, a także z niewyrażeniem zgody na przeprowadzenie rodzinnego wywiadu środowiskowego. W takich okolicznościach, wysokość opłaty obciążającej zobowiązanego stanowi różnica między średnim kosztem utrzymania w domu pomocy społecznej a opłatą wnoszoną przez mieszkańca domu i opłatami wnoszonymi przez inne osoby obowiązane, o których mowa w ust. 1 pkt 2. Proporcjonalny podział opłaty, o którym mowa w art. 61 ust. 2f u.p.s., dotyczy tylko sytuacji, w której nastąpiła odmowa zwarcia umowy i przeprowadzenia wywiadu środowiskowego. Ponadto, strona obowiązana do wnoszenia opłaty może złożyć wniosek o zwolnienie z tej opłaty częściowo lub całkowicie w toku postępowania o ustalenie wysokości opłaty. Organ jest wówczas zobowiązany do orzeczenia w przedmiocie zwolnienia z opłat w decyzji ustającej ich wysokość.
LEX nr 3631559 - wyrok z dnia 9 listopada 2023 r.
W przypadku odmowy przez osoby zobowiązane, zawarcia umowy w przedmiocie wysokości opłaty za pobyt mieszkańca w domu pomocy społecznej, wysokość opłaty za pobyt w domu pomocy społecznej ustala organ gminy w decyzji administracyjnej. W tym zakresie należy jednak rozróżnić dwie sytuacje. Pierwszą - uregulowaną w art. 61 ust. 2d u.p.s. - gdy osoby zobowiązane odmawiają zawarcia umowy, o której mowa w art. 103 ust. 2, ale godzą się na przeprowadzenie rodzinnego wywiadu środowiskowego. W takim przypadku wysokość ich opłaty za pobyt mieszkańca domu w domu pomocy społecznej ustala się z uwzględnieniem ograniczeń, o których mowa w ust. 2 pkt 2 i art. 103 ust. 2 u.p.s. Natomiast druga sytuacja - do której nawiązuje art. 61 ust. 2e u.p.s. - wiąże się z odmową zawarcia umowy, wskazanej w art. 103 ust. 2, a także z niewyrażeniem zgody na przeprowadzenie rodzinnego wywiadu środowiskowego. W takich okolicznościach, wysokość opłaty obciążającej zobowiązanego stanowi różnica między średnim kosztem utrzymania w domu pomocy społecznej a opłatą wnoszoną przez mieszkańca domu i opłatami wnoszonymi przez inne osoby obowiązane, o których mowa w ust. 1 pkt 2. Proporcjonalny podział opłaty, o którym mowa w art. 61 ust. 2f u.p.s., dotyczy tylko sytuacji, w której nastąpiła odmowa zwarcia umowy i przeprowadzenia wywiadu środowiskowego. Ponadto, strona obowiązana do wnoszenia opłaty może złożyć wniosek o zwolnienie z tej opłaty częściowo lub całkowicie w toku postępowania o ustalenie wysokości opłaty. Organ jest wówczas zobowiązany do orzeczenia w przedmiocie zwolnienia z opłat w decyzji ustającej ich wysokość.
-
- Praktykant
- Kontakt:
Czyli biorę pod uwagę wszystkich ale nie dziele opłaty na równe części chyba że odmówią przeprowadzenia wywiadu? Jeżeli 2 dzieci przekracza kryterium dochodowe to ściągam z tej dwójki, czy jeśli pierwsze zarabia tyle żeby pokryć całą różnicę to mogę podpisać umowę tylko z tą osobą ?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ops
- Kontakt:
tak, bierzesz pod uwagę wszystkich ale nie dzielisz po równo, chyba że odmówią wywiadu.
i wtedy, po zrobieniu wywiadów, może nastąpić sytuacja, że jeden, jeśli podpisze umowę może zapłacić całość, no bo z tym drugim nie da się już wtedy podpisać umowy. - ale raczej trudno w to uwierzyć
i wtedy, po zrobieniu wywiadów, może nastąpić sytuacja, że jeden, jeśli podpisze umowę może zapłacić całość, no bo z tym drugim nie da się już wtedy podpisać umowy. - ale raczej trudno w to uwierzyć
-
- Praktykant
- Kontakt:
To poproszę jeszcze o potwierdzenie:
Udało mi się ustalić na tą chwilę, że:
-1 osoba osiąga dochody na poziomie 9000 zł - czyli przekracza kryterium
-2 osoba przebywa w dps...
-3 osoba osiąga dochody łączne w rodzinie na kwotę 10900 (czyli 5450 na osobę) - czyli przekracza kryterium dochodowe
1.Proponuję osobie pierwszej odpłatność na 4700 i po sprawie?
czy
2.Proponuję obu osobom po 2350 ?
Udało mi się ustalić na tą chwilę, że:
-1 osoba osiąga dochody na poziomie 9000 zł - czyli przekracza kryterium
-2 osoba przebywa w dps...
-3 osoba osiąga dochody łączne w rodzinie na kwotę 10900 (czyli 5450 na osobę) - czyli przekracza kryterium dochodowe
1.Proponuję osobie pierwszej odpłatność na 4700 i po sprawie?
czy
2.Proponuję obu osobom po 2350 ?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ops
- Kontakt:
w tej sytuacji to raczej jakoś proporcjonanie do dochodów obu zobowiązanych np. 3000 i 1700,
bo to wynikałoby z logiki ustawy, no na pewno nie po równo
chyba że wiesz że ta pierwsza chętnie zapłaci 4700, no to jeśli masz odwagę...
bo to wynikałoby z logiki ustawy, no na pewno nie po równo
chyba że wiesz że ta pierwsza chętnie zapłaci 4700, no to jeśli masz odwagę...
-
- Praktykant
- Kontakt:
a czemu nie po równo? mam wrażenie że byłoby jakoś sprawiedliwiej, pewnie 1 chętniej się zgodzi na ten podział niż 3 tys do 1700 ?
-
- Praktykant
- Kontakt:
Tak naprawdę to nie ma przepisu który jasno wskazuje czy dzielić równo czy nie. Są tylko wyroki sądów i każdy ops wprowadza swoje interpretacje. Chociaż w uchwale NSA - 7 sędziów wskazano zapis, że np. przy zwolnieniu jednej osoby zobowiązanej nie powinno to obciążać drugiej osoby zobowiązanej. Uważam że sprawiedliwie jest dzielić równo i w ten sposób ustalać górną granicę tego co dana osoba może płacić, oczywiście nie więcej niż wychodzi z dochodów.
-
- Praktykant
- Kontakt:
Bardzo dziękuję za odpowiedzi.Ciężko mi się czasem połapać bo każdy interpretuje przepisy nieco inaczej, jak sądy wyroki.Jedni mnie uczą w jedną a inni w drugą a sumienie mnie czasem boli jak zrobić żeby nie skrzywdzić rodziny i nie obciążać nas.
Oprócz odpłatność - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
Problematyczne liczenie dochodu - proszę o pomoc -będę baaardzo wdzięczna:)
AOzN a Usługi sąsiedzkie
pomoc finansowa po opuszczeniu zakładu karnego
e-doręczenia masakra
PROBLEM ALKOHOLOWY W DPS
Odpłatność na listach.
gwarantowany zasiłek okresowy w 1997 r.
Pilnie poszukiwane miejsce w DPD
zobowiązanie
EZD jaki system
DPS osoby zobowiązane
Dom własnościowy a odpłatność za DPS
usługi opiekuńcze
zasiłek pogrzebowy 7000zł i zmiany w ustawie o pomocy społecznej
Ten z Łopieki blokujesz możliwość dodawania odpowiedzi w postach??
Helios - pomoc społeczna e-doręczenia