Odpłatność mieszkańca a posiadane oszczędności - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 09 kwie 2009, 12:45

Mam pytanko... W domu pomocy społecznej został umieszczony mieszkaniec naszej gminy, który wcześniej przebywał przez wiele lat w szpitalu psychiatrycznym. Po umieszczeniu okazałao się, że ten Pan dysponuje oszczędnościami w wysokości ok. 17 000zł. Czy w tej sytuacji można obciązyć go odpłatnością z jego środków do czasu wyczerpania oszczędności? Rozumiem, że po wyczerpaniu oszczędności odpłatność przejmie znów gmina. Art. 2 ust.1 ustawy o pomocy społecznej mówi, iż osoba ubiegająca się o świadczenie z pomocy społecznej powinna w pierwszej kolejności wykorzystać własne środki i możliwości. Czy tok mojego rozumowania jesty słuszny?
~Ola

Napisano: 09 kwie 2009, 14:38

JA BYM ZROBIŁA TAK JAK MÓWISZ. dLATEGO ŻE W ART 8 UST. 11 I 12 MOWA JEST O UZYSKANIU JEDNORAZOWEGO DOCHODU. A TE OSZCZĘDNOŚCI NIE SĄ JEDNORAZOWYM DOCHODEM.
~x

Napisano: 10 kwie 2009, 9:58

oszczędności nie są dochodem i moim zdaniem nie jest możliwe ustalenie oplaty za pobyt w DPS z oszczędności. ustawa mówi wyraźnie, że odpłatność nie może być wyższ niż 70 % dochodu, ALE... do oszczędności przechowywanych na rachunkach bankowych dopisywane są odsetki. Czy powinno się je doliczać do dochodu, może ktoś ma interpretację???
~dytko

Napisano: 10 kwie 2009, 11:57

Dytko dlaczego oszczędności nie sa dochodem, tym bardziej że pochodzą z renty?
~x

Napisano: 10 kwie 2009, 11:59

Art. 8 ust. 4 precyzuje o sie nie wlicza do dochodu. Oszczędności są własnym zasobem materialnym, więc nie rozumiem dlaczego Gmina ma dopłacać.
~x

Napisano: 10 kwie 2009, 15:01

miłe panie, oszczednosci z renty to nie dochód, mieszkańcy dps też potrafia zaoszczedzić z renty, zasiłków i to maja oszczędności nawet po kilkanascie tysiecy, czy im też chcecie zmienić odpłatność
~zainteresowany

Napisano: 10 kwie 2009, 16:51

o to to co mówi zainteresowany:)
mówisz pochodzą z renty? no właśnie! raz naliczasz 70% z renty, potem 70% z 30% niewykorzystanych przez mieszkańca, a potem... no sam(a) widzisz do czego to prowadzi - błędne koło, nawet jednorazowy dochód uwzględniany jest tylko przez 12 miesięcy a nie lata spędzone w szpitalu. A jak byłoby sprawiedliwie i logicznie to już inna kwestia, nalezy pamiętać, że gmina ma prawo dochodzenia zwrotu poniesionych wydatków z masy spadkowej świadczeniobiorcy. No i inaczej sprawa wygląda w przypadku świadczeń pieniężnych, pobyt w dps jest świadczeniem niepieniężnym i wiadomo, że przyznanie tego świadczenia nie zależy od sytuacji materialnej klienta.
Ale mnie naprawdę interesuje co z tymi odsetkami, jak uważacie? traktować to jako dochód?
~dytko

Napisano: 12 kwie 2009, 20:36

To w takim razie nie ma potrzeby wypełanania oświadczeń majatkowych. Panie zainteresowany jeśli pensjonariusze posiadaja takie oszczędności i nie sa one wykazywane w wywiadach to jest oszustwo.
~frania

Napisano: 15 kwie 2009, 16:03

istnieje tylko mozliwość odzyskania z masy spadkowej kosztów poniesionych przez gminę .powodzenia.
~anulka

Napisano: 15 kwie 2009, 16:37

ja wydaję decyzje na odpłatność w naszej gmninie, miałam podobny przypadek i niestety nie wolno wliczać oszczędności do dochodu i z tego tytułu naliczac odpłatnośc , to są jego oszczędności , które nie wykorzystał , oszczędności życia , a nie jednorazowy dochód. No jak uważacie, ktoś wyda całośc renty ( przepije , przepali ) i nie ma nic, a ktoś oszczędza np na wymarzony telewizor , czy inną rzecz i chciecie mu to zabrać , to jest nieetyczne po pierwsze, ale i niezgodne z prawem . Nasz prawnik kategorycznie uważa , że oszczędności nie są dochodem , gdyby klient odwołałby się do SKO to by wygrał. Był taki przypdaek ponoć już w jakiejś gminie.
~kora

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem