Jak wystawić decyzję dla małżonków, którzy są zobowiązani do odpłatności za pobyt dziecka w rodzinie zastępczej. Zgodnie z obowiązującą u nas Uchwałą Rady Powiatu mogę ich zwolnić częściowo do kwoty 96 zł miesięcznie.
Wątpliwość mam czy wystawić decyzję na nich wspólnie czy na każdego z osobna dzieląc w jakiś sposób tą kwotę (choć nie mam pomysłu jak).
Nadmieniam, że małżonkowie prowadzą wspólne gospodarstwo domowe, wywiad mam jeden i biorąc pod uwagę ich wspólny dochód wychodzi odpłatność w tej kwocie.
Wątpliwości wiążą się z tym, że jeżeli nie będą uiszczać dobrowolnie tej odpłatności to jak w przyszłości będzie wyglądać egzekucja komornicza? Na którego z małżonków mam wystawić tytuł wykonawczy?
odpłatność RB raz jeszcze
Re: odpłatność RB raz jeszcze
jeśli np rz dostaje 658,80 zł za dziecko to 658,80 zł : 2 rodziców = 329,4 zł - każdy z rodziców jest zobowiązany do tej kwoty i ja bym od tej kwoty każdemu naliczała, decyzja na każdego osobno z ustaleniem opłaty... może ktoś ma inne pomysły?
wystawić decyzję na obydwu małżonków a jak nie będą płacić to wystawiasz tytuł egzekucyjny, w którym zaznaczasz, że jest to zoboiązanie za które odpowiada również małżonek bo jest to dług solidarny
myślę że solidarność rodziców będzie się zawierała w tym, że decyzja będzie wystawiona na obydwu małżonków i obydwoje muszą się poczuwać do uregulowania tej płatności a jak nie będą płacić to wystawiasz tytuł wykonawczy na jednego a w pozycjach tytułu gdzie są dane współmałżonka wskazujesz drugiego.
a co jeśli rodzice nie są małżonkami, każde mieszka w innej części kraju, mają nowe rodziny, jak można wtedy w uzasadnieniu podawać jakieś szczegóły dotyczące ich sytuacji dochodowej, życiowej?
Ja przytoczyłam przypadek gdzie rodzice są małżonkami i mieszkają razem prowadząc wspólne gospodarstwo domowe.
Z tymi co mieszkają osobno albo co jedno nieznane jest z miejsca pobytu to nigdy nie wiem jak postępować.
Z tymi co mieszkają osobno albo co jedno nieznane jest z miejsca pobytu to nigdy nie wiem jak postępować.
Jesli prowadzą wspólne gospodarstwo domowe to licze ich wspólnie, jeśli osobno to każdego z osobna robie postępowanie administracyjne ws. odpłatności.
Oprócz odpłatność RB raz jeszcze - Stare tematy przeczytaj również:
ustawa o pieczy zastępczej
chciałabym założyć Rodzinny Dom Dziecka
usamodzielnienie-co tu zrobić?
niepubliczny mow a usamodzielnienie
Szkolenie z nowelizacji KPA
pfron
Wolne stanowisko
dodatek 250 po 01.01.2012r
pomocy
piękne placówki
co z zawodowymi rodzinami zastępczymi w 2012