Mam wątpliwość w następującej sytuacji:
Matka urodziła dziecko w domu, po czym została przewieziona wraz z dzieckiem do szpitala. Ordynator Oddziału Noworodkowego powiadomił Sąd, że matka nie interesuje się dzieckiem i wątpliwe jest dalsze sprawowanie przez rodziców naturalnych opieki nad dzieckiem (matka i ojciec dziecka są chorzy przewlekle - choroba psychiczna).
Sąd wydał postanowienie o umieszczeniu dziecka w pogotowiu rodzinnym do czasu prawomocnego zakończenia postępowania. Dziecko zostało przewiezione do rodziny zastępczej o charakterze pogotowia rodzinnego prosto ze szpitala. Meldunku dziecka dokonał ojciec naturalny jak dziecko było już w rodzinie zastępczej.
Mam wątpliwość cz w tej sytuacji ma zastosowanie przepis art. 79 ust. 1a ustawy o pomocy społecznej, czy powinna być wszczęta normalna procedura dotycząca odpłatności rodziców naturalnych.
Z góry dziękuję za pomoc.
odpłatność RN a art.79 ust. 1a
Re: odpłatność RN a art.79 ust. 1a
oczywiście że powinna zostać wszczęta zwykła procedura bo nie masz zrzeczenia się rodziców biologicznych co do dziecka i według tego co napisałaś to sąd zdecydował o odbiorze a nie rodzice
Re: odpłatność RN a art.79 ust. 1a
Mi się też tak wydaje ale chciałam się upewnić, dzięki za pomoc.
Oprócz odpłatność RN a art.79 ust. 1a - Stare tematy przeczytaj również:
rodzina zastepcza a postanowienie
Pytanie w sprawie wyprawki
program osłonowy
umowa o prowadzenie placówki rodzinnej
od kiedy zaprzestać wypłaty pomocy pieniężnej dla rodziny zastępczej?
17 latka w rodzinie zast. rodzi dziecko
rodzina zastępcza o charakterze pogotowia rodzinnego
PCPR może nie zapłacić za turnus rehabilitacyjny?
pomoc dla usamodzielniajacej sie wychowanki rodziny zastepczej
urlopowanie wychowanka przebywającego w MOW
pomoc dla rodziny zastępczej
rodzina bez meldunku
przeprowadzanie wywiadu w celu ustanowienia rodziny zastępczej
dochód dziecka
Jak policzyć?
rodzina zastepcza bez dziecka