odpłatnosc rodziców biologicznych

~k.j

Re: odpłatnosc rodziców biologicznych

Post autor: ~k.j »

To zależy od jego sytuacji dochodowej - eśli spełnia kryterium dochodowe to tak.
~Iza

Post autor: ~Iza »

Jeśli nie mamy mozliwości przeprowadzenia wywiadu środowiskowego, wzywamy rodzica, jeśli się nie stawia piszemy mu zawiadomienie o zakończeniu postępowania, w którym informujemy, że pracownik próbował wejść w środowisko, osoba nie stawia się na wezwania i że wobec tego będzie ponosił całą kwotę odpłatności. Ma 3 dni żeby sie stawić, jeśli się nie stawi to wydajemy decyzję.
~Pol

Post autor: ~Pol »

Iza masz na to jakieś postanowienie czy jakąś interpretację? Bo Ja mam wiele takich spraw, w których nie zgłaszają się do Mnie rodzice biologiczni.
~jola

Post autor: ~jola »

Iza u mnie nie jest takie proste wysłac zawiadomienie czy decyzje co z tego, że się opisze wyśle i tak przyjdzie mi z powrotem jako nie odebrane i wpinam do teczki
~kaja

Post autor: ~kaja »

U nas robiono tak jak Iza. Efekt końcowy jest taki, że do dziś umarzam te zaległości sprzed lat, które z roku na rok rosną a rodzica jak nie było tak nie ma.
~Pol

Macie jakieś namiary na szkolenia dotyczące np. rodziców bilogicznych jak sprawnie wydawać decyzje? Chciałbym się podszkolić bo mam tą \"działkę\" od września 2010r.
~pytanko

Post autor: ~pytanko »

Pracuje z rodzinami w Placówce opiekuńczo wychowawczej. Część rodziców zanim dzieci trafiły do placówki miała napięte stosunki z pracownikami socjalnymi i wręcz nie wpuszczali ich do domu. jak dziecko jest w placówce to te rodziny już w ogóle nie chcą widzieć swojego pracownika socjalnego i nie wpuszczają i nie zgłaszają się na wywiad w celu naliczenia odpłatności. Wtedy z automatu nalicza im się 100% odpłatności. Po kilku miesiącach te relacje się odbudowuje ale dług olbrzymi zostaje :(
~Zojka

Post autor: ~Zojka »

Proszę, powiedzcie- jak można wydac decyzję bez wywiadu, przecież zgodnie z ustawą podstawą do wydania decyzji jest wywiad środowiskowy(art.106)
~pytanko

Post autor: ~pytanko »

No to można naliczyć 100 % bez wywiadu czy nie można? Jeśli ktoś nalicza to na jakiej podstawie ?
~Pol

Wydaje mi sie że robi sie wtedy wywiad z urzędu, czyli bez podspisu (art. 79 ust. 5)
ODPOWIEDZ