pomoc na kontynuowanie nauki dla karanego
pomoc na kontynuowanie nauki dla karanego
Usamodzielniany wychowanek ma przyznana pomoc na kontynuowanie nauki do 2012 roku. Podczas aktualizacji wywiadu oświadczył, że był karany. Otrzymał wyrok w rok pozbawienia wolności w zawieszeniu na 4 lata i nadzór kuratora. Co powinnam zrobić z decyzją na kontynuowanie nauki? Uchylić? Na jakiej podstawie? Ustawa mówi tylko o odmowie świadczenia w przypadku skazania prawomocnym wyrokiem. A odmówić mu nie mogę, gdyż ma pomoc przyznaną.
Re: pomoc na kontynuowanie nauki dla karanego
nie ma co uchylać, nie został pozbawiony wolności a ponadto ustawa mówi o tym, że można odmówić a nie że się odmawia definitywnie. Ja bym to zapisała w aktach, najlepiej w IPU w modyfikacji, że taka sytuacja miała miejsce.
Jako jednostka pomocy społecznej możesz sama wystapić do KRS i sprawdzić wiarygodność danych, nie naciągasz jednoczesnie klienta na koszty, a w dokumenytach masz wtedy czarno na białym gdyby próbował odwołac się do SKO. Jednak i te dane są w KRS nie zawsze aktualne.
A co w przypadku jeśli wychowanek złozył wniosek o pomoc na kontynuację nauki a 2 miesiące przed uzyskaniem pełnoletności został skazany wyrokami Sądu Wydziału Karnego (2 wyroki) na karę: 1. ograniczenia wolności na 1 miesiąc; 2. pozbawienia wolności na 4 miesiace w zawieszeniu na 3 lata.
Dokumenty zgromadziłam, wyroki są w aktach, wychowanek spełnia pozostałe warunki przyznania pomocy. Co mam zrobić? Odmówić pomocy na podstawie art. 89 ust. 7 pkt 5 ustawy o pomocy społecznej?
Dokumenty zgromadziłam, wyroki są w aktach, wychowanek spełnia pozostałe warunki przyznania pomocy. Co mam zrobić? Odmówić pomocy na podstawie art. 89 ust. 7 pkt 5 ustawy o pomocy społecznej?
Oprócz pomoc na kontynuowanie nauki dla karanego - Stare tematy przeczytaj również:
wyprawka a nieukonczona szkoła
weekend
pomoc pieniężna dla rodziny gdy nie sprawuje osobistej opieki
szkolenie 18 styczeń 2011 Koszalin-pomoc społeczna
zwrot nienależnie pobranego świadczenia
dof. sportu kultury turystyki
kontynuacja nauki po usamodzielnieniu
decyzja, któa wygasła i nowe fakty
uchylenie decyzji przy rozwiązaniu rodziny zastępczej
turnus prosba
świetlica socjoterapeutyczna
turnus