\"Starosta może częściowo albo całkowicie zwolnić lub odstąpić od ustalenia opłaty, o której mowa w ust. 1, na wniosek
lub z urzędu, ze względu na trudną sytuację materialną rodziny.\"
Ale tu chodzi czy można naliczyć 100% odpłatności a na podstawie (art. 79 ust. 5) można zwolnić z odpłatności
odpłatnosc rodziców biologicznych
Re: odpłatnosc rodziców biologicznych
my wydajemy decyzję o 100% odpłatności a podstawą jest brak współpracy z pracownikiem socjalnym, niestety efekt jest taki, że po wystawieniu tytułu wykonawczego do urzędu skarbowego po jakimś czasie akta wracają, należność nie zostaje wyegzekwowana a my płacimy jeszcze koszty komornicze np. 1500zł, czysty absurd, ale podobno od strony merytorycznej- postępowanie administracyjne przeprowadzone właściwie 

Płacicie koszty komornicze? Przecież przysługuje Wam, jako instytucji samorządowej, zwolnienie (jest to w ustawie o egzekucji administracyjnej - czy jakoś tak..)!
My zawsze w tej sytuacji piszemy prośbę do Naczelnika US i jesteśmy zwalniani...
My zawsze w tej sytuacji piszemy prośbę do Naczelnika US i jesteśmy zwalniani...
Może wy mi pomożecie w kwestii tytułu wykonawczego.. https://www.ops.pl/forum.php?page=&cmd=s ... ategory=26
Nie wiedziałam o tym, a tę prośbę wysyłacie razem z tytułem wykonawczym?
Oprócz odpłatnosc rodziców biologicznych - Stare tematy przeczytaj również:
decyzja, któa wygasła i nowe fakty
pomoc na kontynuowanie nauki dla karanego
uchylenie decyzji przy rozwiązaniu rodziny zastępczej
turnus prosba
świetlica socjoterapeutyczna
turnus
Zapraszam do wypełnienia ankiety :)
kont.nauki-odmowa przyznania pomocy-przekracza dochód
rehabilitacja
rodzina zastępcza z dzieckiem chce wyjechać na \"rekreacyjnie\" poza granice Polski na 4 miesiące
rodzina zastępcza z dzieckiem chce wyjechać na \"rekreacyjnie\" poza granice Polski na 4 miesiące
dochód pełnoletniego wychowanka RZ
doradca ds. osób niepełnosprawnch POKL
rodzinny dom dziecka i rodz. zast.
biologiczni
turnus