Odpłatność rodziców biologicznych - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 19 lip 2016, 9:02

Witam, jestem nowa na forum. Pracuję od niedawna w PCPR. Mam wiele wątpliwości i pytań, bardzo proszę o pomoc. Mam zająć się odpłatnościami rodziców biologicznych za pobyt dziecka w pieczy zastępczej. Od czego zacząć? Wysyłam zawiadomienie o wszczęciu postępowania i oświadczenie dla rodzica o źródle dochodów. Co dalej? Pomocy! Proszę o wyrozumiałość, nie wiem jak się za to zabrać.
Krystyna60
Praktykant
Od: 19 lip 2016, 8:51
Zajmuję się:

Napisano: 19 lip 2016, 12:49

Mam złą wiadomość, każdy Ośrodek w tym kraju robi to inaczej :geek: Masz zrobić wszystko aby skontaktować się z rodzicem i wydać decyzję. To jest pewne, ale jaką decyzje i co jest właściwe najważniejsze - tworzenie fikcyjnych dochodów, czyli na siłę wydawanie decyzji z odpłatnością, której nikt nie będzie regulował i która pociąga za sobą cała lawinę czasochłonnych i nic nie dających czynności :evil: :evil: :evil: :evil:

No dobra ponarzekałam sobie. Najważniejsze jest dla ciebie co macie napisane w uchwale o której mowa w art. 194 ust. 2. Jej zapisy powinny ci zarysować politykę miasta/powiatu co do odpłatności. Jeśli jest liberalna to w kontakcie z rodzicami szukasz uzasadnienia do odstąpienia od nałożenia odpłatności - niech piszą prośby, a ty zrób analizę budżetu rodziny uzasadniającą zastosowanie ulgi (my mamy do tego własny opracowany druk, który to ułatwia i porządkuje zebrane dane). Jeśli rodzice są wypłacalni (co przecież prawie się nie zdarza)to wnioskujesz o naliczenie tej odpłatności. Nie wiem jak to jest u was, ale u nas też ta sama osoba pilnuje potem, czy wpłacana jest ta odpłatność, zgłaszają dłużnika do komornika i wpisują go do BIG-ów.

Najfajniejsze we wszystkim jest to, że ci rodzice nie za bardzo chcą się z nami kontaktować - prawda. I tu się właśnie zaczyna zabawa :ugeek:
iwa27
Awatar użytkownika
Referent
Od: 10 wrz 2014, 13:21
Zajmuję się:

Napisano: 21 lip 2016, 9:36

jeżeli ojciec biologiczny ma zasadzaone alimenty to i tak sprawdzamy sytuacje materialna i dopiero wtedy odstępujemy od odpłatności?? czy jezeli w uchwale jest zapis ze można odstąpić to odstępujemy z urzedu bez badania sytuacji dochodowej???

i na jaki okres odstępują państwo od odpłatnośći ??
Krystyna60
Praktykant
Od: 19 lip 2016, 8:51
Zajmuję się:

Napisano: 21 lip 2016, 16:49

My zawsze badamy sytuację rodzica zanim wydamy decyzję. I wysokość płaconych alimentów musi być w logicznym stosunku do dochodu rodziny. Okres odstąpienia tez mamy w uchwale - wydajemy decyzje na rok
iwa27
Awatar użytkownika
Referent
Od: 10 wrz 2014, 13:21
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x