odpłatność w domu pomocy społecznej - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 19 mar 2019, 14:14

Witam. Mam pytanie. Jeżeli zmieniana była odpłatność za dom pomocy społecznej w związku ze zmianą wysokości zasiłku pielęgnacyjnego 184,42 zł. Obliczam odpłatność od kwoty 732,42 zł.( zasiłek stały 548 zł. + 184,42 zł. zas. pielęgnacyjny x 70%. Teraz mam taką sytuację. Pensjonariusz podjął pracę w ramach wskazań terapeutyczno-rehabilitacyjnych i po przeliczeniu wychodzi mi dochód od lutego w kwocie 701 zł. łącznie.
To zmieniam decyzję o odpłatności? czy nie?
Dochód wyszedł mu niższy niż miał ?:/

A kwota różnicy nie przekracza 10% kryterium dochodowego osoby samotnie gospodarującej.

Proszę o pomoc!!!!!!
Karolina8212
Praktykant
Od: 19 mar 2019, 14:06
Zajmuję się: Pracuje w Ośrodku Pomocy Społecznej

Napisano: 19 mar 2019, 14:45

Trochę to pogmatwane. Ale jeżeli różnica w dochodzie nie przekracza 10% kryterium dochodowego osoby samotnie gospodarującej, to nie zmienia się odpłatności. Swoją drogą – kwota pielęgnacyjnego też zwiększyła się tylko o 31,42 zł (mniej niż 10% kryterium) i zmieniałaś decyzję z tego powodu?
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Napisano: 19 mar 2019, 14:53

Byłam na szkoleniu u Mazurkiewicza i tak: powiedział, że jeżeli zmieniła się kwota zasiłku pielęgnacyjnego z kwoty 153 zł na 184,42 zł. w listopadzie i dochód od grudnia wyniósł 732,42 zł. przy odpłatności to muszę zmienić ponieważ patrzę na decyzję pierwotną przy odpłatności gdzie odpłatność liczona była od kwoty dochodu 634 zł. wcześniej. Kwota zmiany przekroczyła 10% ( 732,42 zł. - 634 zł. = 98,42 zł.) I TRZEBA BYŁO USTALIĆ NOWĄ ODPŁATNOŚĆ 732,42 ZŁ. X 70%
Karolina8212
Praktykant

Napisano: 19 mar 2019, 15:10

Teraz wszystko się zgadza. Z Twojego wcześniejszego posta zrozumiałem po prostu, że zmieniałaś decyzję tylko z powodu zwiększenia kwoty zasiłku pielęgnacyjnego o 31,42 zł.
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 19 mar 2019, 15:16

tAK I TO BYŁO W GRUDNIU - ZMIANA DECYZJI O ODPŁATNOŚCI. TERAZ PRZYSZEDŁ MI WYWIAD Z DPS ŻE PENSJONARIUSZ PODJĄŁ PRACĘ ZE WSKAZAŃ TERAPEUTYCZNO-REHABILITACYJNYCH I MUSIAŁAM ZMIENIĆ WYSOKOŚĆ ZASIŁKU STAŁEGO. ZMIENIŁAM I JAK ZSUMOWAŁAM TO DOCHÓD KLIENTA WYNOSI 701 ZŁ.
I TERAZ NIE WIEM CZY ZMIENIĆ ODPŁATNOŚĆ ZA DOM POMOCY SPOŁECZNEJ BO DZIWNA SYTUACJA TERAZ BO DOCHÓD SIĘ ZMNIEJSZYŁ O 31,42 ZŁ. I TERAZ UTKNĘŁAM.
Karolina8212
Praktykant

Napisano: 19 mar 2019, 15:21

Nie, nie zmieniasz decyzji o odpłatności - kwota zmiany (bez względu na to w którą stronę) nie przekracza 10% kryterium osoby samotnie gospodarującej. Przy kolejnych zmianach dochodu klienta, teraz odnosimy się do ostatniej decyzji modyfikującej odpłatność świadczeniobiorcy.
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 19 mar 2019, 15:50

Mazurkiewicz na szkoleniach mówi że zawsze patrzymy na pierwotną decyzję przy zmianie dochodu.

Pytałam się osobiście.
Karolina8212
Praktykant

Napisano: 19 mar 2019, 15:58

"W przypadku, gdy "pierwotna" decyzja o przyznaniu pomocy społecznej była już zmieniana inną ostateczną decyzją organu pierwszej instancji (np. wskutek podwyższenia wysokości świadczenia), wówczas zmianie lub uchyleniu podlega ostatnia z decyzji zmieniających, BO TO ONA BĘDZIE PODLEGAŁA WERYFIKACJI, a nie decyzja "pierwotna", zmodyfikowana przez później wydane, zmieniające ją decyzje. Decyzje zmieniające modyfikują bowiem rozstrzygnięcie zawarte w decyzji "pierwotnej" wskutek weryfikacji jej pod kątem przesłanek przewidzianych przez prawo”(Wojciech Maciejko,Paweł Zaborniak, Komentarz – Ustawa o pomocy społecznej)

Ta sama teza przywołana również np. w wyroku WSA w Gdańsku z dnia 16 stycznia 2016 r. sygn. III SA/Gd 853/15 – „Pogląd organów obu instancji, że obliczając wysokość odpłatności K. J.-T. za pobyt w DPS Nr 1 w L. należy odnosić się do wysokości dochodów podopiecznej z roku 2008 jest błędny. Jak wyjaśniają komentatorzy omawianego przepisu art. 106 ust. 3b ustawy: "W przypadku, gdy "pierwotna" decyzja o przyznaniu pomocy społecznej była już zmieniana inną ostateczną decyzją organu pierwszej instancji (np. wskutek podwyższenia wysokości świadczenia), wówczas zmianie lub uchyleniu podlega ostatnia z decyzji zmieniających, bo to ona będzie podlegała weryfikacji, a nie decyzja "pierwotna", zmodyfikowana przez później wydane, zmieniające ją decyzje. Decyzje zmieniające modyfikują bowiem rozstrzygnięcie zawarte w decyzji "pierwotnej" wskutek weryfikacji jej pod kątem przesłanek przewidzianych przez prawo (por.W.Maciejko,P.Zaborniak, Komentarz – Ustawa o pomocy społecznej).”
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP

Napisano: 19 mar 2019, 16:42

Różne są wykładnie odnośnie naliczania tego 10%
Karolina8212
Praktykant

Napisano: 21 mar 2019, 9:37

Masz tu rację :). Jednak mam pytanie jeszcze jedno odnoszące się do decyzji o odpłatności.
Przykład:

Klient otrzymuje dochód w styczniu, który przekracza 10% kryterium dochodowego. I teraz jak wydajemy decyzję? Z datą bieżącą ale zmiana odpłatności liczona jest od lutego bo od następnego miesiąca po miesiącu w którym nastąpiła zmiana dochodu?
Karolina8212
Praktykant

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x