Dzień dobry. Pan został umieszczony w DPS czy deputat węglowy wliczamy do naliczania odpłatności. Deputat otrzymują w miesiącu marcu za okres od stycznia do czerwca, a później w miesiącu wrześniu za okres od lipca do grudnia. Czy należy liczyć proporcjonalnie i podzielić kwotę, którą dostał w marcu na 6 miesięcy, czy liczyć całość?
Zgodnie z art. 8 ust. 3 i 4 oraz art. 12 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz.U.2023.901 z późn. zm.), taki dochód nie podlega wyłączeniu i należy go wliczyć, dzieląc proporcjonalnie na poszczególne miesiące.
Dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze pytanie Pan ma potrącenia komornicze, nie są to alimenty. Rozumiem ,że do naliczenia odpłatności za DPS muszę doliczyć potrącenia komornicze. A co w przypadku jeśli policzę te 70 % i Panu nic nie zostanie . Pan dostał emeryturę w kwocie 3157,65 zł netto do tego muszę doliczyć deputat węglowy 342,81 zł oraz potrącenia komornicze w kwocie 1322,97 zł. Całość wynosi 4 823,43 zł z tego 70% tj. 3376,40 zł. Czyli na tyle mam wystawić decyzję odpłatność mieszkańca? Ale z czego on zapłaci jak mu to nie wystarczy? Pierwszy raz mam taki przypadek.
Jeśli nie wystarczy mu pieniędzy na pokrycie odpłatności ustalonej decyzją, to wtedy gmina pokrywa tę część jako opłatę zastępczą i później dochodzi zwrotu od mieszkańca. Dużo z tym zabawy i najczęściej trudno jest odzyskać te wydatki.
Należy określić w decyzji kwotę odpłatności właśnie taką, jaka wychodzi z wyliczeń ustawowych, "a jak mu nie wystarczy", to... Będzie opłata zastępcza gminy, niestety...