odpłatność za dps a dochód z gospodarstwa rolnego - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 19 kwie 2012, 16:47

Mam problem z wyliczeniem odpłatności za dps, podopieczny posiada gospodarstwo rolne o powierzchni 1,5 ha przel

Na dochód składa się renta socjalna zasiłek pielęgnacyjny gospodarstwo rolne tj. 1245,35 x 70 % =871,74 zł

Wyliczając odpłatność gminy 2736,00-871,74 zł= 1864,26zł, wychodzi mi różnica wynikająca z dochodu z gospodarstwa rolnego, podopieczny nie obsiewa tego pola, nie jest ono w dzierżawie

mam pytanie czy tą różnicę mogę potrącić z 30 %, zaznaczam, że podopieczny ma ojca, z którego dochodu nie da się zciągnąć tej kwoty
Z góry dziękuję za pomoc
~www

Napisano: 27 kwie 2012, 15:58

to nie jest istotne czy obsiewa czy nie (niech je przekaże, sprzeda), normalnie wliczamy wystawiamy decyzje, jeśli nie będą wpływały dochody z gospodarstwa i narośnie zadłużenie to dps kieruje do egzekucji a komornik poradzi sobie z tym, zlicytuje i już
~Kali

Napisano: 02 maja 2012, 12:44

Dokładnie tak !
~Maciek

Napisano: 20 sty 2013, 18:55

mam problem,mój wuja został umieszczonu w dps z nakazu sądu.Do opłaty za dps wliczają mu dochód z gospodarstwa rolnego i 70% z emerytury.Ale ziemię dzierżawi i tego dochodu mu nie wliczają tylko na postawie dokumentu,który wystawiła gmina o dochodach z gospodarstwa.Jedynt więc dochód z gospodarstwa jaki mu wpływa no konto to dochód z dzierżawy.Chciałam się dowiedzieć dlaczego więc wliczają mu dochód którego nie ma a ten z dzierżawy nie jest brany pod uwagę/
~ola

Napisano: 30 sty 2013, 15:08

Bo Ustawodawca nie przewidział takiego przypadku
~Maciek

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x